Bon Jovi
0

"Ne pišem pjesme ni za novac ni za slavu"

Sarajevo-x.com
U povodu izdavanja svog novog albuma "The Circle" američki rocker Bon Jovi razgovarao je sa novinarom Telegrapha, te između ostalog priznao da je iznenada otkrio svoju strast za politikom.

U muzici je Bon Jovi veoma dugo, ali se čini da se njegova frizura, bicepsi i tetovaže na njima nisu nimalo promijenili od 1983. godine.

Hitovi poput "Livin' on a Prayer" privukli su pažnju miliona obožavatelja, a novi album "The Circle", 11 studijski album njegovog benda, proteklog vikenda popeo se na sami vrh top lista.

Bon Jovi kaže da ga je za muziku na novom albumu inspirisala "promjena u svijetu koja se desila prošle godine", posebno u ekonomskom i političkom smislu. Problemi velikih kompanija, izbor prvog američkog predsjednika afroameričkog porijekla i druge bitne promjene zvučale su mu uzbudljivo, te je poput školarca prenio svoj entuzijazam u pjesme.

Na pitanje o 26 godina dugoj karijeri, Amerikanac odgovara da i dalje ima "potrebu da bude bolji nego što je bio jučer".

"Ne radim to za novac, niti za slavu i popularnost. Radim to jer kad pišem pjesmu, to je najbliže što priđem besmrtnosti, a kad ona ode u javnost, to je magija", opisuje muzičar.

Na spomen politike i njegovog angažmana u njoj u New Jerseyu, američkoj saveznoj državi u kojoj je odrastao, rocker ističe da je dugo vremena prijatelj sa demokratom Billom Clintonom.

"Rekao sam Billu da bih radije bio rock zvijezda nego političar, jer, ako ništa drugo, makar mogu zadržati svion i kuću", našalio se.

"Neki dan me prijatelj nazvao političarem, a ja sam se naljutio. To nije prava riječ. Ja sam društveno osviješten, filantrop", kaže Bon Jovi.