Koncert Lollobrigide u Sarajevu
0

INTERVJU / 'Ne dajte da se prejedemo ćevapima'

Razgovarala: Tatjana Sekulić
U sarajevskom Domu mladih u petak, 27. novembra, će nastupiti poznati hrvatski bend Lollobrigida. Šljokičasti bend u sastavu ženski vokali Ida i Petra, Shimec (gitarista Pipsa) i tri Slovenca: Kleemar, David i Jernej, po prvi puta će se predstaviti sarajevskoj publici, a kako kažu napravit će pravi dernek. U intervjuu za Sarajevo-x.com govore o tome šta za njih predstavlja nedavno osvojena MTV-jeva nagrada 'Best Adria Act', ali i o svojoj muzici, te o tome šta u suštini žele postići svim tim šarenilom na sceni, koje je njihov zaštitni znak.

Nedavno ste osvojili MTV-jevu regionalnu nagradu za ”Best Adria Act”, koja vam je i svečano uručena u O2 areni. Šta za vas predstavlja ovo priznanje i kakve impresije donosite iz Berlina?

Priznanje nam je super kompliment, pogodilo nas je k'o iz vedra neba. Bili smo u užasno jakoj konkurenciji, s Darkwoodima, Dubioza kolektivom i ostalim ozbiljnim bendovima, rascvjetali smo se od sreće kad smo shvatili da su glasači izabrali baš nas. Baviti se muzikom danas je jako teško i financijski slabo isplativo. Jedina motivacija za to je da to stvarno voliš i da dopreš do publike, da ljudima nešto značiš u životu. Ova nagrada je simbol da ipak to sve skupa ima smisla. Zato nam je jako draga i ne mičemo je s police čak i dok brišemo prašinu. Inače, neće ništa puno promijeniti i dalje sviramo iz gušta, ne želimo da nam je ovo jedini posao, svi radimo i zadržavamo si slobodu da biramo gdje ćemo i kad ćemo svirati. Sarajevo smo jedva čekali.

A, Berlin k'o Berlin – najjači grad u svemiru. Ogroman, prljav, zabavan, veleban, opušten, šaren.. eto, čak ga je i Bajaga opjevao (smijeh) Svi na maturalac tamo čim vam ukinu vize!

Karizmatični, originalni, provokativni, energični su riječi kojima vas uglavnom opisuju, odakle sve te ideje ponajprije za zanimljive i provokativne tekstove pjesama, a zatim i za više nego interesantne spotove?

Nije to sad ništa posebno provokativno i nenormalno, koliko nije konfekcijski. Muzika se kod nas velikim dijelom radi po nekoj špranci, kao u laboratoriju. Tekstovi tih estradnih pjesama kao da su iz epruvete, nemaju veze sa stvarnim ljudima. Pa neke suze, čemer, čežnja, suton.. Ko to tako priča? Mi pjevamo o stvarima koje nam se stvarno dešavaju, mladi smo, još dosta izlazimo, eksperimentiramo s raznim stvarima, takve su i pjesme. Skoro svaka pjesma je profil osobe koju znamo ili situacije koja nas je iznenadila, rastužila, razveselila.. Inspiracija je u tom čudnom svijetu koji nas okružuje. Čudan je svijet pa su čudni i tekstovi.

Spotovi prate taj naš mikrokozmos. Uvijek radimo s mladim i još posve nepoznatim autorima, njih nije strah vlastitih ideja, ne autocenzuriraju se i ne kalkuliraju. Nama sve paše – što bizarnije, to bolje.

Dugo vremena Lollobrigida je bila isključivo ženski bend, a zatim su došli i dečki koji su morali prihvatiti vaš ‘kodeks’ oblačenja. Kao što je svima poznato vi se volite presvlačiti, imate poseban stil odijevanja, šminkanja, volite šarenilo i šljokice, kako dečki reaguju na to s obzirom da je poznato da muškarci, barem na našim prostorima, i nisu pobornici takvog načina izražavanja?

Osnovni kriterij za ulazak u bend je i bio da imaju *uda obući se u glitter hlače (smijeh). Nekima od njih je Lollobrigida pravi izgovor da napokon mogu nositi šljokice, a da ih nitko ne optužuje. Možda zato i imam tri Slovenca u bendu, oni su ipak malo otvoreniji, ko bi nagovorio Hrvate ili Bosance da paradiraju s roza krilcima (smijeh)?

Kao originalan bend imate i originalan i karakterističan zvuk. Šta želite poručiti vašom muzikom i koja je vrsta publike najčešći posjetilac vaših koncerata?

Nemamo sad neki politički statement. Radimo onu muziku kakvu i slušamo. Jednostavnu, energičnu i neopterećenu. Takva je i publika koju očekujemo – vesela, zabavna, komunikativna. Ekipa koja ide van izdivljati se, isplesati, provesti se. Mi im stvarno dajemo sve što imamo u tih sat vremena, jedino što želimo je napraviti njima super feštu. Nek zaborave sve frke, probleme, krizu, račune za plin, nek budu neko drugi – princeze, vilenjaci, vampiri, partijaneri.. mi sve primamo. Ma, naša publika je najsexy!

U petak, 27. novembra po prvi put nastupate u Sarajevu, tačnije Domu mladih šta očekujete od tog koncerta i šta publika može od vas očekivati?

Bit će to tulum za pamćenje. Disko-trash-punk eksplozija, dan velikih valova (smijeh). Ma, ne želimo sad biti pretenciozni. Veselimo se jako, ovo nam je nova publika, mislim da ako iko ima smisla za šarenu zafrkanciju i divlju žurku onda su to Bosanci. Samo nam ne dajte da se prejedemo ćevapa i zeljanice prije koncerta, čujem da ubijaju.