Promovirali novu pjesmu i spot
185

FOTO+VIDEO / Nakon osam godina sarajevski Konvoj ponovo na putu

Piše: J. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Članovi benda Konvoj danas su u sarajevskom klubu Sloga promovirali svoj novi spot i pjesmu "O slobodi".

Punih osam godina trajala je pauza u radu Konvoja nakon što su 2004. godine objavili album "Pun mjesec". Priča o ovom kultnom sarajevskom bendu počela je sada već davne 1988. godine, kada su osvojili i svoju prvu nagradu "Nove nade, nove snage", koja im je omogućila i snimanje prvog albuma pred sami rat.

Međutim, album koji će se kasnije zvati "Sa vremenom", ugledao je svjetlo dana tek 1997. godine. U naredne dvije godine snimili su još dva albuma "Bez razlike" i "Varijante".

Prvi sastav Konvoja činili su gitarista Hamdija Salihbegović Hamo, basista Muamer Đozo, bubnjar Mirsad Krupalija i vokal Davor Ebner, koji je kasnije napustio bend. Osim Hame, danas bend Konvoj čine vokal Nedžad Merdžanović, basista Haris Varajić i bubnjar Bojan Crnogorac. U međuvremenu, kroz bend su prošli i Nedeljko Čalija, Samir Bajraktarević, Damir Arslanagić, Almir Čopra i Adis Vuga.

Amir Misirlić, jedan od najutjecajnijih rok kritičara u Bosni i Hercegovini, Konvoj je opisao kao jednu od najznačajnih grupa odraslih u Sarajevu i predvodnikom nove generacije rokera u glavnom gradu BiH.

Kako su kazali, "Bez ljubavi nema ništa, a Konvoj je ljubav" i sve to je rezultiralo pjesmom "O slobodi".

"Pjesma govori o borbi protiv tjeskobe uzrokovane našim načinom života i okruženjem koji nas svakodnevno pritišću. Zarobljeni u unutrašnjim okvirima društveno nametnutih normi, trendova, konzumerizma, međusobnog nepovjerenja... postajemo hladni i tupi. Otuđenje i površnost nas primoravaju da gradimo vlastite mikrosvjetove kao posljednja utočišta slobode. Ne mora biti tako", kazao je autor teksta Hamo Salihbegović.

Prema Merdžanovićevim riječima, to što Konvoja nije bilo na sceni posljednjih osam godina ne znači da nisu radili.

"Uvijek smo bili prisutni, samo kroz drugačiji vid realizacije i kreativnosti. Sa Mikijem Trifunovom uradili smo odličan album 'Svjedok'. Muzika je jednostavno u nama", kazao je Merdžanović dodajući kako je lijepo odmoriti se.

Na pitanje kad se može očekivati album, članovi grupe su kazali da će nastojati album izdati do kraja naredne godine.

"Najvažnije je to da smo tu, da imamo probe i da stvaramo", kazao je Salihbegović.

Pjesma "O slobodi" rađena je u produkciji Solid State Productiona, a autor pjesme je Hamdija Hamo Salihbegović, dok su muzika i aranžman rađeni u već poznatom tandemu Merdžanović - Salihbegović.

Singl je sniman u Muzičkom studiju Pavarotti u Mostaru, a ujedno je i najava njihovog petog studijskog albuma.