Los Angeles
0

FOTO+VIDEO / Najviše Grammyja za trio Lady Antebellum

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
(Foto: Reuters)
Country pop trio Lady Antebellum ove godine je odnio najviše kipića na dodjeli prestižne muzičke nagrade Grammy, koja je priređena u nedjelju navečer u Los Angelesu.

Bend je odnio pet nagrada, među kojima su i ona za pjesmu godine i snimak godine za hit "Need You Now".

Lady Gaga se na crvenom tepihu pojavila u ogromnom jajetu, a odnijela je tri nagrade, uključujući onu za najbolji pop vokalni album za "The Fame Monster".

Reper Jay-Z i soul zvijezda John Legend također su pokupili po tri Grammyja, reper za "Empire State of Mind" - duet sa Aliciom Keys, a Legend za saradnju sa hip-hop grupom The Roots.

Eminem je prednjačio po broju nominacija. Imao ih je čak deset, ali je na kraju kući otišao sa samo dva kipića u rukama, za najbolji rep album "Recovery" i najbolju rep solo izvedbu za "Not Afraid".

Vjerovalo se da će odnijeti i nagradu za najbolji album, ali je ta nagrada otišla u ruke kanadskih rokera Arcade Fire za njihov treći studijski album "The Suburbs".

Još jedan šok doživjeli su svi kad je u kategoriji najboljeg novog umjetnika, gdje je pjevačica i basistica Esperanza Spalding pobijedila tinejdžera Justina Biebera i mladog hip-hopera Drakea. Spalding je tako postala prva jazz umjetnica koja je osvojila ovu nagradu.

Britanski gitarista veteran Jeff Beck uzeo je Grammyja za najbolju solo pop instrumentalnu izvedbu i najbolju rock instumentalnu izvedbu. Sir Paul McCartney je dobio nagradu za najbolju solo rock vokalnu izvedbu za svoj live album "Good Evening New York City".