Muzika
1

Najprodavaniji albumi svih vremena

Sarajevo-x.com
Donosimo vam listu deset najprodavanijih albuma svih vremena širom svijeta.

Na prvom mjestu je slavni američki pop pjevač Michael Jackson i njegov šesti album Thriller koji se u prodaji našao 30. novembra 1982. Svoj uspon prema mjestu broj jedan zabilježio je vrlo brzo, a sedam od deset pjesama s albuma našle su se na listi deset top singlova.

1. Thriller, Michael Jackson - 108 miliona kopija

Thriller je bitan i zbog toga što je omogućio Jacksonu slamanje rasnih barijera nastupom na MTV-u i posjetom Bijeloj kući - rezidenciji američkog predsjednika. Spotovi za "Thriller", "Billie Jean" i "Beat It" redovno su se puštali na MTV-u.

Album je dobio nagradu Grammy, a magazin "The Rolling Stone" ga je uvrstio na 20. mjesto liste od 500 najboljih albuma svih vremena. 2001. godine izašlo je novo izdanje Thrillera koje sadrži dodatne intervjue, demo snimke i pjesmu "Someone In the Dark". 2008. bilježi još jedno izdanje kao "Thriller 25", a sadrži remikse pjesama s ovog albuma.

2. Back in Black, AC/DC - 42 miliona kopija

Sedmi album australijske hard rock grupe AC/DC izdan je 25. jula 1980. Bio je to prvi album koji su snimili bez dotadašnjeg pjevača Bona Scotta koji je umro u 33. godini nekoliko mjeseci ranije.

Novi pjevač postao je Brian Johnson koji je ujedno i pisao tekstove pjesama. Album je producirao Robert John "Mutt" Lange, a 1994. urađeno je njegovo novo izdanje. Isto se desilo i 1997. te 2003., uz neke izmjene i dodatne materijale. Ovo je najprodavaniji album svih vremena u Australiji.

3. The Bodyguard soundtrack, Whitney Houston/Various artists - 42 miliona

Soundtrack iz istoimenog filma izdan je 17. novembra 1992. i na njemu se nalazi šest pjesama Whitney Houston i drugih muzičara. Na produkciji je radila Houston sa Cliveom Davisom.

Nakon šest sedmica popeo se na mjesto broj jedan i u samo sedam dana prodano je milion kopija ovog muzičkog ostvarenja. Dobio je Grammyja u kategoriji "Album godine", a u Sjevernoj Americi proglašen je najprodavanijim soundtrack albumom svih vremena.

4. Their Greatest Hits (1971-1975), the Eagles

Peti je to album američkog rock benda Eagles, kompilacija koja se u prodaji pojavila 1976. Prvo je proglašen platinastim nakon što je u kratkom periodu dostigao brojku od milion prodanih primjeraka, a ubrzo zatim dobio je status dijamantskog. 5. Saturday Night Fever, the Bee Gees/Various Artists - 40 miliona

Nakon uspjeha "Here at Last...The Bee Gees... Live", tri brata iz grupe Bee Gees bacili su se na rad na novom albumu. Ovo je bio ključni momenat u njihovoj karijeri. Kulturni uticaj filma i soundtracka bio je ogroman ne samo u Sjedinjenim Državama nego i u ostatku svijeta.

Počela je disco ludnica. Singlovi poput "How Deep Is Your Love", "Stayin' Alive" i "Night Fever" popeli su se na prvo mjesto u mnogim svjetskim državama.

Dalje na listi se nalaze:

6. Dark Side of the Moon, Pink Floyd - 40 miliona 7. Bat Out of Hell, Meat Loaf - 37 miliona 8. Come on Over, Shania Twain - 36 miliona 9. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, the Beatles - 32 miliona 10. Falling Into You, Celine Dion - 32 miliona prodanih primjeraka.