Merlin na Eurosongu 2011.
0

Nacionalni ključ ne garantuje kvalitet, a da li postoji?

Piše: Tatjana Sekulić
Dino Merlin
Dino Merlin
Dino Dervišhalidović predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2011. godine u Düsseldorfu u Njemačkoj, odluka je Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine (BHRT). Ovoga puta nije bilo javnog poziva autorima i izvođačima, a odavno se zbog finansijskih razloga odustalo od festivalskog izbora pjesme predstavnice.

Zbog nedostatka novca većina zemalja učesnica Eurosonga odavno je odustala od festivala na kojima se bira izvođač i pjesma predstavnica.

Prema pravilniku, svaka zemlja ima pravo da odluči na koji će način odabrati pjesmu predstavnicu. Većina zemalja to čini raspisivanjem javnog poziva za autore i izvođače, a zatim o pobjedniku odlučuje stručni žiri, publika (televotingom) ili kombinovano. Također, neke zemlje prestavnika traže putem festivala ili showa realnosti.

Dino Merlin garantuje uspjeh

Ove godine je tim BH Eurosonga donio internu odluku da Bosnu i Hercegovinu na 56. takmičenju Evrovizije predstavlja Dino Merlin.

"Festival ne garantuje kvalitet koji tražimo, a i sama organizacija je preskupa. Za predstavnika BiH u Düsseldorfu 2011. ciljano smo odabrali Dervišhalidovića jer je on najveća bh. zvijezda i autor kojem svi vjeruju. On ima obožavatelje diljem svijeta i sigurni smo da je kvalitetan izvođač i autor zahvaljujući kojem možemo ostvariti uspjeh", kazala je za Sarajevo-x.com Maja Čengić, glasnogovornica BH Eurosong tima.

Dino Merlin predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu i 1999. godine. S pjesmom "Putnici" koju je izveo sa Betarice na bosanskom i franuskom jeziku ostvario je sedmo mjesto. Ujedno, Merlin je bio autor muzike i koautor teksta za pjesmu "Sva bol svijeta" kojom se Bosna i Hercegovina predstavila na najbolju pjesmu Evrope u Irskoj 1993. godine, kada je BiH i prvi put samostalno učestvovala na tom takmičenju.

Građani televotingom biraju pjesmu?

Pjesmu "Sva bol svijeta" izveo je Muhamed Fazlagić - Fazla koji je u Millstreetu pjevao o patnji i boli u BiH i osvojio šesnaesto od ukupno 25 mjesta.

Za takmičenje u Njemačkoj Merlin već ima spremne dvije pjesme. Ona za koju se popularni bh. muzičar odluči bit će premijerno izvedena u specijalnoj emisiji BHRT-a 20. februara 2011. godine.

"Ne sumnjamo u Dinin izbor pjesme, a moguće je i da publika televotingom glasa za jednu od te dvije pjesme", istakla je Čengićeva.

Merlinu zabranjeno komuniciranje s medijima Do premijernog izvođenja pjesme Dervišhalidoviću je, prema ugovoru, zabranjen kontakt s medijima. Umjesto njega, o toku priprema za Eurosong, javnost će obavještavati čelni ljudi tima BH Eurosong.

Podsjetimo, najbolji bh. predstavnici na takmičenju za pjesmu Evrovizije bili su Hari Mta Hari koji je s pjesmom "Lejla" osvojio treće mjesto, Dino Merlin je s pjesmom "Putnici" zauzeo sedmo, Deen s pjesmom "In The Disco" je osvojio deveto mjesto, Regina je također osvojila deveto mjesto s pjesmom "Bistra voda", a Laka deseto s pjesmom "Pokušaj".

Biraju li se izvođači po nacionalnom ključu?

Mnogi su nerijetko komentarisali da se izbor predstavnika BiH za predstavnika na takmičenju za najbolju pjesmu Eurosonga vrši po nacionalnom ključu.

"Nema govora o nacionalnom ključu. Bitan je samo kvalitet. Trudimo se da svake godine budemo bolji i mnogo radimo na tome. Ako neko dokaže da se izbor vrši po nacionalnom ključu onda ćemo raspravljati o tome, a o špekulacijama ne želimo razgovarati", izjavila je Maja čengić za Sarajevo-x.com.

Inače, u posljednjih nekoliko godina sve više zemalja odustaje od takmičenja za najbolju pjesmu Evrope, iz finansijskih razloga.

Čengićeva je za Sarajevo-x.com istakla da tim BH Eurosonga već godinama radi uprkos lošoj finansijskoj situaciji, ali mora se priznati da je Eurosong brend zahvaljujući kojem BHRT svake godine bilježi znatan priliv sredstava od marketinga.

Predstavnici Bosne i Hercegovine na Eurosongu od 1993. do danas:

  1. Fazla s pjesmom "Sva bol svijeta", 1993. u Millstreetu osvaja 16. od ukupno 25 mjesta u finalu.
  2. Alma i Dejan s pjesmom "Ostani kraj mene" u Dublinu 1994. osvajaju 15. od 25 mjesta.
  3. Davorin Popović u Dublinu 1995. godine s pjesmom "Dvadeset i prvi vijek" zauzima 19. od 23 mjesta u finalu.
  4. Amila Glamočak s pjesmom "Za našu ljubav" u Oslu 1996. osvaja pretposljednje od 23 kompozicije.
  5. Alma Čardžić je u Dublinu 1997. osvojila 18. od 25 mjesta s pjesmom "Goodbye"
  6. Dino Merlin & Beatrice su u Jerusalemu 1999. s pjesmom "Putnici" osvojili sedmo od 23 mjesta.
  7. Nino Pršeš 2001. godine u Kopenhagenu s pjesmom "Hano" zauzima četrnaesto od 23 mjesta.
  8. Maja Tatić je u Tallinu 2002. s pjesmom "Na jastuku za dvoje" osvojila 13. od 24 mjesta u finalu.
  9. Mia Martina u Rigi 2003. s pjesmom "Ne brini" osvaja 17. od 26 mjesta.
  10. Fuad Backović Deen je 2004. godine u Istanbulu s pjesmom "In The Disco" osvojio deveto od 24 mjesta u superfinalu.
  11. U ukrajinskom glavnom gradu Kijevu 2005. grupa Feminem s pjesmom "Call Me" osvaja 14. od 24 mjesta. 12. Hari Mata Hari 2006. u Atini s pjesmom "Lejla" ostvaruje treće od 24 mjesta.
  12. Marija Šestić je 2007. u Helsinkiju s "Rijekom bez imena" osvojila jedanaesto od 24 mjesta.
  13. Laka je u Beogradu 2008. s pjesmom "Pokušaj" osvojio deseto od 25 mjesta.
  14. Regina je u Moskvi 2009. godine s ojesmom "Bistra voda" osvojila deveto od 25 mjesta.
  15. Vukašin Brajić 2010. u Oslu s pjesmom "Thunder and Lightning" osvaja 17. mjesto od ukupno 25.