Muzika
0

Na Vrbasu "Ex-Yu rocks" festival 27. i 28.jula

FENA
U organizaciji Partnerskog omladinskog pokreta (POP) iz Banje Luke danas i sutra će biti održan tradicionalni “Ex-Yu Rocks!” muzički festival, koji se od 1996. održava u Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnje izdanje festivala održat će se u Krupi na Vrbasu kod Banje Luke, a obuhvatit će nastupe više od 30 domaćih i internacionalnih, afirmiranih i neafirmiranih bendova i DJ-ejeva.

Koordinatorica za odnose s javnošću Partnerskog omladinskog pokreta Nina Govedar kazala je da ovaj projekt ima za cilj aktivno uključivanje mladih u zajednicu konstruktivnim i kreativnim provođenjem slobodnog vremena, razvojem volonterizma, podsticanjem mobilnosti mladih, uspostavljanjem veza između mladih unutar BiH i regiona, razvojem urbane svijesti kod mladih.

Ciljna grupa su mladi od 16 do 30 godina s prostora BiH, bivše Jugoslavije i nekih dijelova Evrope.

Ovogodišnji festival vođen je idejom o razbijanju predrasuda prema romskom narodu, čemu će doprinijeti i nastup muzičke grupe "Kal" koja je veoma aktivna u borbi za prava i integraciju Roma.

Između ostalih, na festivalu će nastupiti: Six Pack (Smederevska Palanka), Dubioza kolektiv (Sarajevo-Zenica), Kal (Valjevo-Beograd), Un Swing De R'Tard (Francuska), Point Blank (Makedonija), Dekadent (Slovenija), Majke (Hrvatska), Nymphonik Orchestra (Francuska), Andrija (BiH), Unutrašnja emigracija (BiH) i Zadnji popis (BiH).

Također, više od 10 muzičkih sastava iz BiH, Hrvatske i Srbije nastupit će u okviru "In memoriam Goran Kovačević – Punk Rock Maratona Vol. 4" koji se ove godine organizuje zajedno s “Ex-Yu Rocks!” festivalom i održava u dnevnom programu festivala oba dana (Ispad, RGK, Klikeri, Glazgov kolac, Dilan Dog, Patricks i drugi).

Dolazak i smještaj mladih bit će omogućen organiziranim prijevozom i osiguranim besplatnim prostorom za kampovanje, a za sve je predviđen besplatan ulaz za oba dana.