Muzika
13

Na internet procurio snimak privatnog glasanja ruskog žirija na Eurosongu

Klix.ba
Rusi su prekršili pravilo Eurosonga o tajnosti glasanja, pa se tako na YouTubeu pojavio snimak na kojem se vide članovi ruskog žirija kako gledaju i ocjenjuju spotove takmičara.

Ono što je trebao biti privatni sastanak ruskog žirija koji je imao zadatak da pregleda sve spotove učesnika i ocijeni pjesme, te se na taj način dogovori o bodovanju koje će prezentirati na takmičenju za pjesmu Eurosonga, procurilo je na internet i objavljeno na YouTubeu.

Na videu se mogu vidjeti članovi ruskog žirija kako tokom privatnog sastanka komentarišu i boduju predstavnike Holandije i Armenije, a u toku razgovora jedan od njih navodi kako će Holandiji dati sedam bodova.

Video je snimala glumica i pjevačica Anastasiya Stotskaya, članica žirija, a pored nje, tu su i pjevač i kompozitor Denis Maydanov, TV voditelj i glumac Oskar Kuchera i TV voditeljica Olimpiada Teterich.

Očekuje se reakcija organizatora Eurosonga, a mreža EBU (European Broadcasting Union) na svom je Twitter profilu objavila kako rade na ovom slučaju i kako će više informacija biti poznato danas poslijepodne.

Ove su se godine pravila o glasanju na Eurosongu promijenila, te će mišljenje žirija sa 50 posto utjecati na sudbinu učesnika, dok će ostalih 50 posto činiti glasovi publike.

Prvo polufinale se u Štokholmu održava večeras, a finale 14. maja. Predstavnik Rusije na Eurosongu je Sergey Lazarev sa pjesmom "You Are The Only One".