LOLiPOP stand-up festival
0

Na banjalučkom Kastelu večeras svira Yu grupa

Piše: V. T.
Proslavljeni beogradski band Yu grupa, u sklopu "LOLiPOP" stand-up festivala, ovog vikenda održaće koncert na banjalučkoj tvrđavi Kastel.

Prvi regionalni festival ovakve vrste u Banjoj Luci organizuje Harlekin produkcija, a manifestacija će se održati danas i sutra na tvrđavi Kastel.

Prema najavama organizatora na festivalu će nastupiti najzvučnija imena stand-up komedije iz regiona, kao što su Srđan Jovanović - Grupna terapija (Beograd), stand-up komičari Stand-up RS (Beograd), Neša Bridžis, Zoran Kesić – Fajront republika (Beograd), Peđa Bajović, Domagoj Pintarić, Perica Jerković, Tin Vodopivec - Komedija sa nogu (Zagreb).

Prvog dana festivala, u petak, trebali bi nastupiti banjalučki bendovi Dislokacija i Alexandria, te Yu grupa, nakon čega će se na tvrđavi pojaviti DJ Miki Ristić iz Darkwood duba.

Poslije večernjeg stand-up programa, na velikoj bini nastupit će Visoki Napon, Tupas mene i Grasshoppers, dok su headlineri druge večeri mostarski bend Zoster. I drugo veče za odličan afterparty pobrinuće se DJ Uroš Milovanović (Studio B).

Stand-up komedija je porijeklom sa anglosaksonskog govornog područja. Sastoji se od kratkih šala, a karakteriše je to što je izvođač ujedno i autor šala. Na našim prostorima tek odnedavno privlači pažnju i donosi veliku medijsku popularnost izvođačima. Sa aspekta razvoja pop kulture stand-up komedija je koncept koji se uklapa u brzi ritam života i dešavanja, te je vrlo jednostavna za realizaciju, jer ne zahtijeva dodatne scenske elemente, upravo zato što je fokus na izvođaču kojem je neophodan samo mikrofon.

Predfestivalska dešavanja održavana su prethodnih vikenda na različitim lokacijama u Banjoj Luci, u vidu Open Mic Night, na kojima su pored amatera stand-up komedije nastupali i mnogobrojni muzičari iz grada na Vrbasu.