Muzika
84

Na 66. godišnjicu BKC-a koncert Žere i Narcisa Vučine

Klix.ba
Dražen Žerić Žera
Dražen Žerić Žera
Svečani koncert Dražena Žerića Žere i Narcisa Vučine, povodom obilježavanja 66. godišnjice Javne ustanove Bosanski kulturni centar (bivši Radnički univerzitet "Đuro Đaković"), održat će se 15. aprila 2014. Godine, s početkom u 20:00 sati, u Koncertnoj dvorani JU BKC Sarajevo.

Tom prilikom Žera i Narcis će sarajevskoj publici predstaviti pjesme s njihovog zajedničkog albuma "Ručni rad - Sarajevo", te atmosferu dodatno zagrijati akustičnom izvedbom muzičkih uspješnica sarajevske pop-rock scene sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Saradnja dvoje umjetnika započela je s pjesmama koje je Narcis napisao za Crvenu jabuku (Jazz.ba, Kletva, gigi@migi), a kulminirala albumom "Ručni rad – Sarajevo" na kojem se nalazi 10 pjesama.

Muziku i tekstove za sve pjesme na albumu potpisuje Narcis, osim za pjesmu "Zapis o zemlji", autora Maka Dizdara, te dvije pjesme pjesnika Duška Trifunovića - "Albatros" i "Iz ove kože srce nemaš kuda". Duet Narcisa i Žere ovim emotivno nabijenim baladama daje posebnu sugestivnost i toplinu. Naglašena je emocija ljubavi prema ljudima, krajevima, životu općenito. Pjesme govore o lijepim sjećanjima, sretnom djetinjstvu, dragim ljudima, nezaboravnim krajevima.

Dražen Žerić Žera, vokalni solista i frontman popularne sarajevske grupe Crvena jabuka, i nakon dvije i po decenije bavljenja muzikom, s istim uzbuđenjem izlazi pred publiku i uživa u razmjeni pozitivne energije. Ovaj sarajevski muzičar interpretirao je veliki broj toplih i emotivnih pjesama Crvene jabuke, koje su nadživile svoje vrijeme i uselile se u kolektivnu podsvijest generacija slušatelja.

Narcis Vučina, Sarajlija, s mjestom boravka u Kopenhagenu, cijeli svoj život posvetio je muzici. Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu i stekao titulu profesora engleskog jezika, a u Muzičkoj školi završio je violinu. Radio je na TV Sarajevo kao muzički urednik i sarađivao s mnogim popularnim imenima tadašnje muzičke scene. Tih 70-ih godina započinje samostalnu pjevačku karijeru, sarađuje s Duškom Trifunovićem na poetsko - muzičkim večerima, nastupa sa sestrom. Vučina se pojavljuje na mnogobrojnim festivalima, a 80-ih počinje pisati pjesme i za druge izvođače. Mnogo puta su njegove pjesme nagrađivane. Značajan uspjeh postigao je i u Danskoj.

Prodaja ulaznica u JU BKC Sarajevo od 7. aprila.