Muzika
183

Muzički spektakl: Parni valjak u Zetri 12. decembra

Znatan dio kapaciteta dvorane Zetra već je rasprodat, što odavno nije zabilježeno u koncertno-organizatorskoj praksi u BiH. Ono što golica maštu ljubitelja Parnog valjka su još neki "tajni začini" u Zetri koje su čak nepoznanica i za nas - navode organizatori.

U današnje vrijeme lako probavljivih sadržaja i zvijezda ograničenog roka trajanja pravi je kuriozitet kada neko u muzičku biografiju može upisati 40 godina postojanja. I to ne bilo kakvog. E, takvu biografiju ima grupa Parni valjak koja u 2015. godini započinje turneju kojom obuhvataju prostor nekadašnje Jugoslavije, jer ove istinske muzičare vole svi, od Vardara do Triglava.

Naravno, na mapi turneje nalazi se i Sarajevo, nekada muzički epicentar bivše nam države. Hus, Aki i ekipa, svjesni su ove činjenice, jer se za sarajevski koncert pripremaju, sportskim žargonom rečeno, kao za Ligu prvaka - tvrde organizatori.

Organizaciju ovog pozamašnog muzičkog događaja potpisuje renomirana firma Of Sound International, koja se zbog ogromnog interesovanja za koncert u Zetri 12. decembra 2015. godine, suočila sa slatkim brigama. Organizator je bio prinuđen znatno ranije krenuti u pretkampanju, jer su pasionirani ljubitelji ovog benda, širom BiH, to tražili. Uzrok tome je najava sarajevskog koncerta na web stranici i fb profilu grupe Parni valjak. Znatan dio kapaciteta dvorane Zetra već rasprodat, što odavno nije zabilježeno u koncertno-organizatorskoj praksi u BiH. Reklamna kampanja službeno započinje 01.novembra, a prema dostupnim informacijama organizator je u cilju stvaranja što bolje predkoncertne atmosfere pripremio veoma bogatu i maštovitu kampanju uz korištenje elementa koji do sada nisu viđeni na našim prostorima.

Sarajevski koncert bit će jedinstven i po tome što će Parni valjak u Zetri, 12. decembra, po prvi put prirediti dva koncerta za isto veče. Prvi dio "unplugged" (bez struje) i drugi "sa strujom". Dakle, svojevrsni "dva u jedan". Već je dobro poznato da Parni valjak u Sarajevu slavi dva jubileja. Prvi je 40 godina postojanja benda, a drugi je 20 godina od legendarnog koncerta u zagrebačkom ZKM-u kada su prvi put izveli "unplugged" verziju. Programski, a i tehnički zahtjevnu kombinaciju "dva u jedan" Valjak će pokloniti sarajevskoj publici, jer kako kaže frontmen grupe Husein Hasanefendić Hus, koncerti u Sarajevu za "Parni valjak" od nastanka benda uvijek su imali posebno značenje.

Parni valjak će na sarajevskom koncertu koristiti vrhunsku produkciju, tehniku zvuka, svjetla i scenskih efekata četvrte generacije. Sve u svemu, očekuje nas praznik i za oči i za uši.

Imajući u vidu profil publike koja će 12. decembra biti u Zetri, jer se radi o publici koja ima istančan muzički ukus što podrazumijeva i visoke zahtjeve pri praćenju samog događaja, organizator se potrudio da prilagodi raspored i kapacitet dvorane uvodeći čak tri VIP zone. Predstavnici sedme sile, po prvi put će u Zetri imati svoju dobro pozicioniranu press ložu, kako bi po svjetskim standardima mogli pratiti cijeli tok koncerta. Ulaznice se već izvjestan period mogu nabaviti putem on-line prodaje na stranici www.kupikartu.ba što pruža mogućnost da zainteresirani iz cijelog regiona mogu obezbijediti pristup sarajevskom spektaklu. Važno je istaći da su sva sjedeća mjesta u Zetri numerisana, a posjetioci u VIP zonama imat će posebne pogodnosti, što znači obezbijeđeno parking mjesto, poseban službeni ulaz, doček i pratnju uniformiranih hostesa do mjesta praćenja koncerta. Ugostiteljska usluga će biti organizirana na visokoprofesionalnom nivou uz popularne cijene pića.

"Na neki način i ja sa 'Parnim valjkom' slavim jubilej. Mnogo je simbolike u tom 12. decembru 2015. godine. Dakle, dvadeset godina od naše prve saradnje. Ovaj koncert 2015. jednako je važan kao i onaj 1996. koji je takodje bio u mojoj organizaciji, možda čak i važniji, jer je ovo zasigurno zadnji veliki koncert koji će grupa "Parni valjak" održati u glavnom gradu BiH. Ne kažem da odlaze u mirovinu, ali veliki koncert, po mom mišljenju, Sarajlije više ne mogu očekivati", kaže Faruk Drina, organizator koncerta Parnog valjka u Sarajevu.