Muzika
17

Muzičari i prijatelji se oprostili od Vlade Divljana: Vlada je bio rokenrol, neka mu je slava i hvala

Klix.ba
(Foto: Aleksandar Zec)
Na komemoraciji velikom muzičaru Vladi Divljanu (1958-2015) održanoj danas u Domu omladine Beograda oprostili su se biranim riječima i dirljivim izvođenjem nekoliko njegovih pjesama prijatelji, saradnici i kolege.

Komemoracija je održana u prisustvu Vladine supruge Dine Đurović, sinova Stevana i Pavla Divljana, članova rodbine, kao i mnogobrojnih Beograđana i ljudi koji su došli iz iz svih krajeva bivše Jugoslavije, u ispunjenoj dvorani "Amerikana" Doma omladine.

Divljanu u čast, zagrebačko Ljetno kino Big Band kog predvodi gitarista Maks Juričić izvelo je najprije "Samo jednu ljubav imam", pjesmu koju su sa Vladom snimili na zajedničkom mini album "Četiri godišnja doba" (2012).

Ljetnom kinu pridružio se potom Divljanov dugogodišnji saradnik, frontmen Električnog orgazma Srđan Gojković-Gile otpjevavši "Nebesku temu", sa kultnog albuma Idola "Odbrana i poslednji dani" (1982) koju je posvetio "Vladi, Dini, Stevi i Pavlu". Gile je istakao da je Vlada Divljan bio najbolji iz njihove novotalasne generacije muzičara.

"Za mene je bila izuzetna čast da svaki put mogu da se popnem na binu sa Vladom. Mogu da kažem: 'Hvala brate Divljo, hvala ti na ljubavi, osmijesima i muzici koju smo podijelili", rekao je Gile.

Goran Vasović-Vaske iz Eve Braun otpjevao je "Odnesi me" sa Bojanom Vunturišević, koja je uputila "posljednji pozdrav našem najboljem ortaku iz '58. generacije".

"Jedna Vladina pjesma koju sam uvijek najviše volio. Nikad nisam pretpostavljao da ću da je pjevam u ovakvim situacijama", najavio je "Rusiju" Momčilo Bajagić-Bajaga.

"Rusiju" je Bajaga emotivno otpjevao uz pomoć Bojane, Vasketa i Gileta, a za njeno izvođenje Ljetnom kinu su se pridružili na gitari Dušan Kojić-Koja, vođa Discipline kičme, kao i dugogodišnji Divljanovi saradnici - basista Idola i potom Old Stars benda (kasnije preimenovanog u Nevladinu organizaciju) Zdenko Kolar, a uz njega i pijanista Aleksandar Šandorov, bubnjar Marko Milivojević i perkusionista Boris Bunjac.

Na kraju posljednje pjesme muzičarima na bini su se pridružili Vladini sinovi Stevan i Pavle Divljan, pozdravljeni aplauzima prisutnih.

Prije nastupa, na početku komemoracije okupljenima se obratio nekadašnji muzički urednik radija Studio B Sloba Konjović rekavši da je u muzici i ličnosti Vlade Divljana posebno cijenio "saosjećanje i ljubav".

"To je sastavni dio njegove muzike i to je ono što nam je svima potrebno. Vlada je bio muzika, i vlada je bio rokenrol", rekao je Konjović.

Evocirajući uspomene iz zajedničkog djetinjstva i odrastanja sa Vladom, glumac Svetozar Cvetković je rekao da nam je Divljan u svojoj muzici "ostavljao sebe, svoju bol, svoju sreću, svoju ljubav, svoju umjetnost".

"Nekad prevratnički 'Paket aranžman' danas djeluje kao futuristička bajka o slobodi nekog vremena koje nećemo dostići. To jeste muzika, ali i mnogo više od života samog i mnogo dublje od trajanja koje ima ograničenje u životu. To jeste klica koja je izrodila drvo umjetnosti jednog smislenog života od kog se danas rastajemo, svjesni da se život Vlade Divljana nikad neće završiti. Vidimo se Vladice. Tvoj Svetica", rekao je Cvetković.

Pjesnik Ljubivoje Ršumović rekao je da ga je vijest o smrti Vlade Divljana natjerala da odmah izrazi saučešće članovima vlastite porodice "kao da je najrođeniji naš otišao", a izlaganje je zaključio riječima: "Vlada nije otišao...Vlada će biti sa nama. Neka mu je slava i hvala".