Muzika
0

MTV EMA: Najviše nominacija za Coldplay i Gorillaz

Sarajevo-x.com
Rock bend Coldplay i "animirani" kvartet Gorillaz osvojili su najviše nominacija za MTV Europe Music Awards, koji će ove godine biti održan 3. novembra u Lisabonu.

Grupa Coldplay, čiji je frontmen Chris Martin, inače suprug glumice Gwyneth Paltrow, dospjela je na vrh top lista u SAD-u i još 20 zemalja širom svijeta sa svojim novim albumom "X&Y". Na dodjeli evropskih MTV nagrada Coldplay će se takmičiti za nagrade za najbolju grupu, pjesmu, album, rock bend te za nagradu najbolji britanski i irski izvođač.

Gorillaz, bend koji je poznat javnosti kao četiri crtana lika, nominirani su u kategorijama za najbolju grupu, pjesmu, video spot, najbolji pop izvođač te za nagradu najbolji britanski i irski izvođač.

Muzički fanovi širom Evrope i Afrike mogu glasati za svoje favorite na web stranici MTV-a u svim kategorijama osim u kategoriji za najbolji video spot, koji bira MTV Europe.

Na ceremoniji dodjele evropskih MTV nagrada nastupit će Coldplay, Foo Fighters, Green Day, Robbie Williams i The Black Eyed Peas, dok će domaćin ceremonije biti britanski komičar Sacha Baron Cohen, poznatiji kao Ali G.

"Značaj 12. MTV Europe Music Awards je na spektakularnim live nastupima," izjavio je Brent Hansen, glavni urednik MTV Networks International.

Pored Coldplaya i Gorillaz pri vrhu liste najviše nominiranih je i američka zvijezda Gwen Stefani koja će se boriti za nagradu za najboljeg ženskog i pop izvođača, najbolji album i najbolji video spot.

Pet muzičara ima po tri nominacije. Reperi 50 Cent i Snoop Dogg kao i punk bend Green Day predstavljat će Amerikance, a pridružit će im se irski rockeri U2 i britanski debitant James Blunt.

Prvi put u historiji bit će dodijeljena nagrada za najboljeg afričkog izvođača, a nominirani su 2 Face, Kaysha, Kleptomaniax, 02 i Zamajobe.