Maja Čengić za Sarajevo-x.com
0

'Možemo očekivati dobar plasman, reakcije su odlične'

Piše: T. Sekulić
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dino Merlin s pjesmom "Lowe in Rewind" predstavit će našu zemlju u finalu 56. Eurosonga, koje se održava u subotu 14. maja u Dusseldorfu, u Njemačkoj. Dino, Maya, Aida, Edvin, Nermin i Mahir na scenu će izaći drugi, odmah nakon predstavnika Finske.

Merlin je otvorio drugu polufinalnu noć u Dusseldorfu, a publika je tokom te tri minute skoro neprestano aplaudirala.

"Već tokom nastupa mogli ste vidjeti kakve su reakcije publike. Cijeli nastup ispratili su aplauzima. Znali smo da su reakcije pozitivne, ali tako dobru reakciju zaista nismo očekivali", kazala je za Sarajevo-x.com Maja Čengić, glasnogovornica tima BH Eurosonga.

Večeras će naš tim, kao i predstavnici ostalih zemalja, nastupiti pred stručnim žirijem. Nastupit će drugi, odmah nakon predstavnika Finske - Paradise Oskara koji će izvesti pjesmu "Da da dam".

"Odlično je što nastupamo drugi, jer najbolje je biti na samom početku ili kraju. Otvorili smo drugu polufinalnu noć i ljudi nas i sada očekuju na samom početku showa", istakla je Čengić.

U finalu su Finska, Bosna i Hercegovina, Danska, Litvanija, Mađarska, Irska, Švedska, Estonija, Grčka, Rusija, Francuska, Italija, Švicarska, Velika Britanija, Moldavija, Njemačka, Rumunija, Austrija, Azerbejdžan, Slovenija, Island, Španija, Ukrajina, Srbija i Gruzija.

"Možemo očekivati dobar plasman. Ne zaboravite u finalu je 25 najboljih izvođača, koji su tu posve zasluženo, malo ko je 'slučajno' u finalu.To su sve dobre kompozicije i nezahvalno je davati prognoze. Naše je da se predstavimo u najboljem svjetlu i damo sve od sebe", dodala je glasnogovornica tima BH Eurosonga.

Pjesma "Lowe in Rewind" zaista je postala hit i jako dobro kotira na svjetskim kladionicama. Brojni evropski mediji u današnjim izdanjima pohvalili su nastup Dine Merlina, a posebno ističu činjenicu da je on uspio oduševiti publiku i iako je bio među najstarijima na sceni poletnom pjesmom je "kupio" i žiri i publiku.

"Dino Merlin koji ima gotovo 50 godina je bio jedan od najstarijih učesnika. Izašao je prvi na scenu, dok su Jedward, predstavnici Irske, veseli 19-godišnjaci, svoju zemlju predstavili posljednji. Između Dine Merlina i njih je jedan cijeli svijet, ali predstavnik BiH je prošao u finale", piše Allgemeine Zeitung.

Finale 56. takmičenja za najbolju pjesmu Evrope možete pratiti direktno u programu BHT-a, u subotu od 21 sat.