Muzika
0

Mostar Sevdah Reunion večeras u B. Krupi

Sarajevo-x.com
Ranije je bilo dogovoreno da Mostar Sevdah Reunion u Bosanskoj Krupi nastupi 28. jula na SRC "Ade", noć pred dolazak Una regate. Zbog loših vremenskih prilika, koncert je odgođen za treći dan Bajrama. Takva vijest prije više od mjesec prihvaćena je nerado među Krupljanima.

Dočekao se i dan koncerta pa je ranije razočarenje vjerovatno zaboravljeno. Još ako tome pridodamo činjenicu da meteorolozi najavljuju toplo vrijeme i da se održava na Trgu Alije Izetbegovića, te da se ne plaća ulaz, nema dileme oko posjećenosti i dobre zabave.

Inače, Mostar Sevdah Reunion je reprezent autohtonog osebujnog muzičkog izražaja bh. sevdalinke. Svoj osmi po redu album/CD grupa je snimila i objavila u izdanju Javnog servisa Muzičke produkcije BHRT krajem decembra 2010. godine. Album je dobio najviše ocjene muzičkih kritičara, slušalaca i šire muzičke javnosti. Grupa Mostar Sevdah Reunion je u proteklih dvanaest godina ostvarila veliki broj umjetničkih nastupa u BiH i inozemstvu, te je zasigurno jedan od najautentičnijih i najreprezentativnijih ambasadora bh. kulture u svijetu.

Činjenica da je i najveća svjetska medijska kuća BBC 2004. godine snimila i emitirala dokumentarni dugometražni film o ovom muzičkom fenomenu, govori o njihovom značaju i kvaliteti na svjetskom nivou. Film je emitiran na preko 48 TV stanica širom svijeta.

Odgovaraju i na tehničke zahtjeve svih fanova. Raspolažu s natkrivenom specijalnom binom, profesionalnim razglasno-rasvjetnim sistemom sa videoprodukcijom u pozadini scenografije.

Naravno, pomoć u tom pogledu, pružit će im Agencija Stage Art.

Producent Metanović ističe da će na koncertnom nastupu koji traje najmanje dva i po sata biti interpretirane sevdalinke s novog, ali i s ranijih albuma.

Prema reakcijama građana Bosanske Krupe, biće to još jedna noć za pamćenje, noć koja će odisati etno zvucima, bluesa, jazza, countryja, rocka.

Na koncertu neće gostovati pojedine muzičke bh. zvijezde, kao što neki izvori navode.

Kao predgrupe nastupiće bendovi Storia iz Bihaća i Evolucija iz Bosanske Krupe.

Počinje u 20:00h i pod pokroviteljstvom je općinskog načelnika Armina Halitovića.