Muzika
508

Mostar Rock škola: Mladi Mostarci uče kako postati muzičari

Klix.ba
Mostar Rock Škola svoju trogodišnju uspješnu priču želi napraviti još većom i uspješnijom uz veliki open-air event koji najavljuju za kraj decembra u Mostaru.

Na rock eventu godine polaznici škole će se predstaviti sa svojim projektima, a najavljuju da će pozvati i druge goste da svi zajedno doprinesu još boljem i "rockvalitetnijem" radu i širenju kapaciteta škole u narednoj godini.

Rock škola Mostar nastala je 2012. godine, a sve je počelo kada je grupa iskusnih mostarskih muzičara, koju je okupio Orhan Maslo Oha, odlučila poduzeti nešto da pokuša oživiti zamrlu rock scenu u gradu na Neretvi. Stara Ohina ideja o rock školi za mlade je aktuelizirana, što se pokazalo punim pogotkom.

Od 16 polaznika na početku, vrlo brzo su stigli do brojke od 90.

Mladi Mostarci u ovoj školi prolaze kroz sve faze postajanja muzičarem. Uče svirati individualne instrumente, ali i kako se radi u bendu, upoznaju historiju urbane muzike, muzičku teoriju... Ipak, naglasak je na praksi, prije svega, i pružanju prilike ovim mladim ljudima da izraze svoju kreativnost.

Rock škola Mostar trenutno zakupljuje prostorije u Muzičkom centru "Pavarotti", a njihov cilj u narednoj godini je proširenje kapaciteta. Žele opremiti vlastiti studio za snimanje, kako bi svojim polaznicima omogućili da osjete šta znači rad u studiju te da zabilježe svoje muzičke ideje.

"Snimanje je jedna od osnovnih stvari koje muzičar radi. Tako muzičar ostavlja trag", kaže Oha.

Kako bi svoju ideju sproveli u djelo, ali i svoj rad predstavili široj javnosti, odlučili su organizirati jedan veliki muzički event u Mostaru 30. decembra ove godine. Prihodi od događaja biće iskorišteni za "projekat studio". Iz Rock škole najavljuju veliko iznenađenje i šou kakav Mostar možda nije vidio ranije. Više detalja će, kažu, otkriti uskoro. Ono što se već sada zna jeste da će na eventu nastupiti i bendovi nastali u Rock školi.