Muzika
0

Mnogim programima u svijetu jučer obilježen dan smrti Johna Lennona

FENA
Jučer je u svijetu mnogim programima obilježeno 25 godina od smrti člana liverpulskih "bubica" Johna Lennona. U noći 8. decembra 1980. Mark Chapman ubio je Lennona.

U bivšeg člana "The Beatlesa" Chapman je ispalio četiri hica u leđa nakon što ga je samo nekoliko sati prije toga tražio autogram, potom sačekao i hladnokrvno ubio.

Chapman je priznao krivicu za ubistvo Johna Lennona i služi doživotnu kaznu u zatvoru "Attica" nedaleko od New Yorka. U oktobru 2004. treći put mu je odbijena molba za pomilovanjem.

"Htio sam biti neko važan", priznao je Chapman godinama kasnije. "Nikad nisam bio nitko važan, htio sam biti slavan."

Chapman je bio opsjednut romanom J.D. Salingera "Lovac u žitu" o osjetljivom i buntovnom adolescentu i njegovu bijegu iz svijeta odraslih u New York.

Iako je nekad bio veliki obožavatelj "The Beatlesa", Chapman je Lennona nazivao lažnjakom, epitetom koji je često koristio i glavni lik "Lovca u žitu". Chapman se žalio da Lennon pjeva o društvenoj pravdi dok istodobno uživa u bogatstvu i slavi.

Oponašajući lik iz knjige, Chapman se uputio u New York 6. decemra 1980. Dva dana kasnije kupio je primjerak knjige i krenuo prema zgradi Dakota u kojoj je živio Lennon. Lennon je izašao iz zgrade i pristao dati autogram mladiću nevina izgleda. Chapman je ostao čekati da se Lennon i njegova supruga Yoko Ono vrate.

Malo prije 23 sata par je izašao iz limuzine i krenuo prema Dakoti. Chapman je ispraznio revolver i 40-godišnji Lennon se srušio. Chapman je mirno sjeo na ulicu i otvorio "Lovca u žitu".

John Lennon, čovjek koji je muzikom pokušao mjenjati svijet na bolje i humanije življenje, poput "Imagine". Njegove su pjesme ušle u antologiju muzike kao rok klasike, i danas se pjevaju u izvođenju najznačajnijih velikana i imena svjetske scene.