Muzika
154

Mladi MC Stoposto iz Sarajeva predstavio spot za pjesmu "Boom sinko"

Klix.ba
Mladi sarajevski reper Kerim Panjeta, poznatiji pod umjetničkim imenom Stoposto, predstavio je spot za pjesmu "Boom sinko" sa EP-a "Pruži ruku", koji je radio s producentom Katarzom (Mirza Adžović).

MC Stoposto za sebe kaže da ima specifičan stil pisanja koji karakterišu komplikovane šeme multi rimovanja, igre riječi, skriveni motivi, kao i humoristično obrađene mračne tematike, koje su često ili introspektivna analiza ili filozofski pokušaj objašnjavanja nekonvencionalnih viđenja svijeta.

Tekstovi su mu složeni, ponekad izgledaju kontradiktorni, jer oslikavaju svu slojevitost mlade ličnosti koju je nemoguće staviti u određeni kalup, nego je treba sagledavati u kontekstu vremena u kojem se razvija.

Stoposto nikako ne želi da se izgubi u teškim temama i da zaboravi na zabavu koju donosi pjesma, pa je u kolaž EP-a "Pruži ruku" uvrstio i pjesmu "Mogu l' i ja tebe?", koja je simpatično i lukavo napisana da neumorno drži slušateljevu pažnju.

Klasični reperski reprezent se osjeti u pjesmi "Božiji sin", gdje je predstavljen "Nasov slogan" pjesme, a u kojem se Stoposto izjednačava sa legendom njujorškog repa Nasom i kreira snažne slike sa dozom komike.

Kostur svih beatova se temelji na boom bap hip hop ritmu. Melodije su produkt kombinovanja autorskih zvukova i semplinga. Kompletan ambijent instrumentala i pjesama na EP-u je veoma raznolik, a autor je ideje i inspiraciju crpio slušanjem muzike raznovrsnog žanrovskog repertoara.

Generalno, zvuk kojim odišu beatovi se može opisati kao neka moderna varijanta boom bapa.

Mladi reper će se sarajevskoj publici predstaviti 15. augusta kao predgrupa Bad Copyju.