Muzika
3

Mladalačka fešta uz predstavnike nove sarajevske i bh. pop rock scene

Klix.ba
Nakon kvalifikacija koje su trajale od aprila do novembra ove godine u finalu "11. festivala pop rock grupa BiH -nove nade nove snage" u prepunom amfiteatru Doma mladih se 29.novembra predstavilo deset demo bendova.

Šampionsku titulu u konkurenciji autorskih pjesama su podijelili sarajevska grupa "Dolia" i banjalučki bend "M.O.B.S.", a vicešampion su sarajevski pankeri grupa "S.P.U.K". U konkurenciji izvođenja pjesama drugih autora i izvođača šampionsku titulu su ubjedljivo osvojili najmlađi učesnici ove fešte grupa "Neki novi klinci" iz Breze, koji su ujedno ponijeli i šampionsku titulu najmlađeg učesnika sa članovima od osam do četrnaest godina, a vicešampion u ovoj kategoriji je grupa "Struja".

To veče u finalu su se predstavili demo bendovi predstavnici različitih muzičkih žanrova koji su tu imali priliku da pokažu svoje autorsko i izvođačko umijeće, a to su "Kilimanjaro", "Dolia","Essence Of Black", "Bezbelije, "Pad sistema","Struja", i "S.P.U.K." te "M.O.B.S." iz Banja Luke, "Morebit" iz Maglaja i "Neki novi klinci" iz Breze.

Publika je burno podržavala gotovo sve mlade učesnike, a primijetilo se da su i članovi drugih bendova nesebično i drugarskim aplauzom podržavali njihove nastupe. Ova mladalačka fešta predstavnika nove sarajevske i BiH pop rock scene je ovim koncertom uspješno obilježila tri decenije u afirmisanju i stvaralaštvu mladih autora i izvođača od kojih mnogi tokom proteklih decenija bilježe blistave uspjehe diljem regije.

"Još jednom se pokazalo da se radi o izuzetno nadarenoj generaciji i da su to novodolazeće snage čije vrijeme tek dolazi. Kao što sam i uvijek govorio, a što se proteklih decenija i potvrdilo, imena ovih bendova i nisu toliko važna, koliko su bitni članovi bendova i njihov talenat, koji moraju potvrditi upornošću, mnogim odricanjima i kontinuiranim radom. U mnogim slučajevima tokom proteklih godina se pokazalo da je rad i vježbanje nadomjestilo i veći talenat nekih ljenivaca. Iskreno, sam zadovoljan nastupima ovih novih nada novih snaga, a ako im se i posreći, mogu se očekivati i novi junaci bh.muzičke scene", izjavio je organizator i inicijator ove tradicionalne manifestacije, Želimir Altarac.

On je podsjetio kako su u stručnom žiriju ovaj put bili upravo učesnici nekadašnjih festivala, Jugo Emir, gitarista grupe "Apokalipsa" koja je bila pobjednik "Sedmog festivala pop rock grupa BiH -nove nade nove snage" 1991. godine, te nešto kasnije i grupe "Knock Out", a trenutno "Letu štuke", te Mirza Salković gitarista benda "Futavci" koji su bili šampioni ovog festivala održanog 2012. godine.