Sretno, Mayo!
0

FOTO / Maya Sar u pohodu na evrovizijsku pobjedu

Klix.ba
Maya Sar i njen suprug Mahir Sarihodžić, muzički producent pjesme "Korake ti znam"
Maya Sar i njen suprug Mahir Sarihodžić, muzički producent pjesme "Korake ti znam"
Sve oči milionske evrovizijske publike večeras će biti uprte ka Kristalnoj areni u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu, domaćinu 57. Eurosonga. Izvođači iz 26. zemalja borit će se da dovedu prestižno takmičenje u svoju domovinu. Jedna od njih je i Tuzlanka Maja Sarihodžić, scenskog imena Maya Sar, predstavnica Bosne i Hercegovine.

Maya Sar će u finalu takmičenja za najbolju pjesmu Evrope nastupiti peta. Kako će njen nastup izgledati, već smo vidjeli prije dvije večeri kada je u polufinalu samouvjerenom i besprijekornom izvedbom pjesme "Korake ti znam" izborila nastup u završnicu takmičenja.

Tako je Maya nastavila tradiciju uspješnog predstavljanja Bosne i Hercegovine na Eurosongu.

A bosanskohercegovačka priča na Eurosongu počela je 1993. godine. Fazla je pjesmom "Sva bol svijeta" zauzeo 16. od ukupno 25 mjesta u finalu. Sljedeće godine boje BiH brane Alma i Dejan pjesmom "Ostani kraj mene". Njihov nastup ostat će upamćen po gromoglasnom aplauzu na početku više nego po plasmanu. Na kraju osvajaju 15. mjesto.

Narednih nekoliko godina nižu se loši rezultati. Davorin Popović 1995. zauzima 19.,a Amila Glamočak godinu iza 22., pretposljednje mjesto. To će do danas ostat najlošiji plasman BiH na Eurosongu.

Nakon jednogodišnje pauze na evrovizisjku pozornicu vraćamo se 1999. Dino Merlin i Francuskinja Beatrice su pjesmom "Putnici" ostvarili, do tada, najblji plasman za BiH. Zauzeli su sedmo mjesto.

Maya Sar (Foto: AFP)
Maya Sar (Foto: AFP)
Pauziramo i 2000.godine. Nino Pršeš, Maja Tatić i Mia Martina su nastupali za BiH u narednim godinama i zauzeli, kako su nastupali, 14., 13. i 17. mjesto.

Od uvođenja novog formata Eurosonga 2004. godine, BiH ostvaruje jako dobre rezultate. Svake godine smo se plasirali u finale počevši od Deena koji je 2004. godine pjesmom "In The Disco" osvojio deveto mjesto. Godinu poslije grupa Feminem zauzima 14. poziciju.

Grupa Hari Mata Hari s pjesmom "Lejla" 2005. godine ostvaruje najbolji bosanskohercegovački plasman u povijesti takmičenja naše zemlje na Eurosongu. Možemo slobodno reći da nam je pobjeda izmakla "za dlaku". Bili smo treći.

Zanimljivo, naredne tri godine Marija Šestić, Laka i Regina, hronološki kako su nastupali osvajaju 11., 10., i 9. mjesto. Najlošiji plasman u posljednjih osam godina osvojoio je Vukašin Brajić 2010. u Oslu s pjesmom "Thunder and Lightning". Bio je 17.

Naš prošlogodišnji predstavnik i povratnik na evrovizijsku scenu, Dino Merlin i njegova "Love in Rewind" bili su šesti.

Mahir, Maya i dizajnerica Selma Berisalić
Mahir, Maya i dizajnerica Selma Berisalić
Koje mjesto će stajati pored imena Maye Sar u ovom pregledu predstavljanja BiH na Eurosongu, saznat ćemo večeras. Za razliku od nekih naših ranijih predstavnika, Maya u svom obraćanju javnosti nije davala prevelika obećanja.

Stalno je isticala koliko joj je važno da emocija utkana u baladu "Korake ti znam" dopre do ljudi bez obzira kojim jezikom govorili. Ako je suditi prema dosadašnjim reakcijama, Maya je uspjela u svojoj nakani. Večeras će bez sumnje dostojanstveno braniti boje Bosne i Hercegovine.

Uz našu predstavnicu u finalu nastupaju i Rumunija, Moldavija, Island, Mađarska, Danska, Albanija, Kipar, Grčka, Rusija, Irska, Litvanija, Srbija, Ukrajina, Švedska, Makedonija, Norveška, Estonija, Malta, Turska, Španija, Francuska, Italija, Velika Britanija, Njemačka i Azejberdžan.

Direktan prijenos 57. Eurosonga možete pratiti na BHRT-u i BH radiju 1 sa početkom u 21 sat. Iz zemlje ne možete glasati za Mayu, ali građani BiH koji žive ili borave u jednoj od zemalja, koje su uzele učešće u ovogodišnjem Eurosongu, moći će dati svoj glas za "Korake ti znam".

Mayi i našem Eurosong timu večeras želimo puno uspjeha i što bolji plasman!