Muzika
0

Marijan Ban i Diktatori 27. februara u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Kuća muzike i zabave "Panta rhei" priprema novi koncert. U Sarajevo nakon puno godina dolazi Marijan Ban (frontmen grupe "Daleka obala"). Koncert je zakazan za 27. februar, a mjesto dešavanja je klub Cinema's-Sloga.

Grupa "Daleka obala" nastala je davne 1985. godine, a njeni osnivači bili su: Marijan Ban (glavni vokal), Jadran Vušković, Boris Hrepić i Zoran Ukić. 1988. godine su održali svoj prvi veći nastup koji je pobudio veliko interesovanje zbog specifičnosti muzike koju su svirali. Iduće godine izdaju demo snimak, a naredne, odnosno 1990. i svoj prvi album.

Nakon toga izdaju još nekoliko albuma a posljednji se zove "1999-2000.“ i objavljen je 1999. godine. Godinu poslije grupa se sporazumno razišla. Marijan Ban, Jadran Vušković i Bogo Šoić osnivaju grupu Marijan Ban i Ostali, ali se ipak ubrzo razilaze. Zoran Ukić i Boris Hrepić osnivaju grupu "The obala".

Članovi grupe "Daleka obala" stekli su veliku popularnost zahvaljujući originalnim tekstovima i performansama Marijana Bana koji je cijeloj priči dao poseban ton i naboj. Zbog ovoga se "Daleka obala" uvijek razlikovala od svih drugih bendova. Tako su nastali i hitovi poput "Daleka obala“, "14 palmi“, “Mrlje“, “Roza“.

Marijan Ban, koji je autor većine pjesama grupe "Daleka obala", je ostavio neizbrisiv trag na muzičkoj sceni. Specifičan mediteranski rock Dalmacije je spojio sa

bluesom, popom i zvukom 60-ih godina. Pjesme koje pjeva obavezno su pjevnih melodija i plesnog ritma, pa ne čudi činjenica da njihova popularnost ne jenjava. Ono što ga odvaja od većine izvođača je i duhoviti scenski nastup.

Pratnja Marijanu Banu na koncertu u klubu Cinema's bit će grupa Diktatori, poznata po vrhunskim obradama najvećih domaćih i stranih pop i rock hitova. Svi ljubitelji sentimentalnog mediteranskog rocka pozvani su da 27. februara posjete Cinema's- Slogu, kako bi uživali u najpoznatijim i najljepšim pjesmama Marijana Bana i veseloj atmosferi koju će stvarati zajedno s bendom Diktatori.