Muzika
5

Madonna, Rihanna, Paul McCartney, AC/DC: Šarolikost nastupa na večerašnjoj dodjeli Grammyja

Klix.ba
Nova, 57. po redu ceremonija dodjele prestižne muzičke nagrade Grammy bit će održana 8. februara 2015. godine u Los Angelesu s početkom u 17 sati po lokalnom vremenu (oko 2 ujutro po centralnoevropskom vremenu).

U troiposatnom showu kojeg će ove godine voditi voditi reper LL Cool J, bit će dodijeljene 83 nagrade, jedna više nego 2014. godine. Organizatori najavljuju vrhunsku zabavu uz nastupe najpoznatijih svjetskih muzičkih izvođača, kao i specijalne Grammy momente za obožavatelje i publiku.

Na velikoj svečanosti u Los Angelesu publiku očekuje mnoštvo muzičkih poslastica - Rihanna će premijerno izvesti novu pjesmu koju je snimila sa Paulom McCartneyem i Kanye Westom, na scenu prvi put izlaze hard rock legende AC/DC, a tu je i nastup kraljice popa, Madonne.

Ken Ehrlich, izvršni producent Grammy showa kaže kako su pripremili toliko toga, da se ne može prognozirati ko će biti zvijezda večeri i o kome će to ljudi najviše pričati u ponedjeljak ujutro.

"Ove godine je to možda najteže pitanje. Imamo skalu najboljih muzičara - klasike kao što su AC/DC i Madonna, kao i mlađe izvođače kao što su Ariana Grande i Ed Sheeran. Kombinacije koje smo napravili ove godine su nezaboravne, sve od Gwen Stefani i Adama Levinea pa do Rihanne, Kanye Westa i Paula McCartneya", kazao je Ehrlich za ABC News.

Grammy je godišnja nagrada za izuzetne doprinose u muzičkoj umjetnosti i diskografiji, koju dodjeljuje NARAS, američka Akademija za diskografsku umjetnost i nauku. Grammy nagrada je ustanovljena 1959. godine, a danas je jedan od najgledanijih svjetskih TV događaja. Svake godine se dodjeljuju četiri glavne, šest posebnih nagrada, te nagrade najboljima za 30 muzičkih žanrova u 108 kategorija.

Dodao je kako posebno uzbudljivom smatra činjenicu da će na ovogodišnjoj svečanosti dodjele Grammy nagrada premijerno nastupiti muzičari kojima je ovo prvo Grammy iskustvo nastupa.

"Polovina izvođača nikad nije nastupala na dodjeli Grammyja. Tu su, naravno, naši stalni gosti, kao što je Madonna, koja je nastupila već nekoliko puta, kao i Kanye West. No AC/DC! Oni nisu mladi izvođači, ali nikad dosad nisu nastupali na Grammy showu. Ovo će biti uzbudljivo!", kazao je Ehrlich.

Među izvođačima koji će nastupiti na večerašnjoj dodjeli Grammy nagrada su, pored navedenih, i Miley Cyrus, Nicki Minaj, Gwen Stefani, Dave Grohl, Taylor Swift, Stevie Wonder, Katy Perry, Usher, Pharrell Williams, Sia, Lady Gaga, Tony Bennett, John Legend i brojni drugi.

Kompletnu listu pogledajte ovdje.