Muzika
0

Lutijerske rukotvorine Nihada Kurića u srcu BiH

Klix.ba
Opstajanje i značaj ručnog rada u BiH potvrđuje još jedan umjetnik majstor iz Jajca. Nihad Kurić je lutijer, graditelj i muzičar koji je utemeljio bh. brend Q.Rich, ručno rađene gitare i bas gitare.

Strast prema izradi instrumenata pronalazi prvenstveno u tome što je i sam muzičar, pa je u mogućnosti prema ličnim potrebama stvoriti gitaru koja će mu savršeno odgovarati. Dugogodišnje iskustvo omogućilo mu je da isproba mnoge instrumente, od vrhunskih modela koje koriste renomirani muzičari svijeta do jeftinih kopija, ali preferira lično izrađen model.

Nihad je prve korake u muzici napravio svirajući saksofon u Limenoj muzici Jajce, a potom je postao privržen gitari. Prve primjerke svojih rukotvorina ne posjeduje, ali svakako pripadaju periodu kada se tek upoznavao sa procesom odabira i obrade drveta, te drugih procedura izrade jednog instrumenta.

Q.Rich gitare danas krase kolekcije mnogih muzičara i nađu se na bini u rukama poznatih imena kao što su Brk, gitarista Parnog Valjka, Damir Dado Orešković, Al'Dino, Emir Jugo i mnogi drugi.

Paul Reed Smith model gitare bio je Nihadu najizazovniji projekt u vrijeme kada ga je prvi put radio, zbog složenosti izrade. Proces u kojem se vrat i tijelo lijepe, a nosi naziv set-neck, bio je prekretnica za nastavak rada na mnogim modelima koji iziskuju ovaj pristup. Q.Rich radionica jednog čovjeka, uspješno je izrodila desetke modela ovih karakteristika do današnjeg dana.

Kao autor, rukotvorac svega što plasira na tržište, svjestan da su uspjeh i finansijska stabilnost uvjetovani stanjem u BiH, veoma je zadovoljan potražnjom za njegovim radovima. Mnogi kupci su kolege muzičari iz naše države, ali ipak većinski broj primjeraka iz Kurićeve radionice napusti bh. granice.

Poznato je da je BiH bogata šumama, a javor, koji je dosta prisutan, između ostalih, se često koristi za izradu gitara i drugih žičanih instrumenata. Nihad ovo smatra velikom prednošću za kvalitet svog rada jer 90 posto drveta je domaćeg porijekla i ne postoje poteškoće u nabavci. Činjenica da dosta njemačkih prodavača drvne sirovine plasira bh. drvo na prvo mjesto, govori mnogo o kvalitetu materijala koji Kurić koristi u svojim radovima.

U dugogodišnjem radu Nihad nije imao previše čudnih zahtjeva, osim tehnički zanimljivih modela poput osmožičane gitare za Dadu Oreškovića. Pomenutom gitaristi je također izrađivao i model u koji je, po želji samog Oreškovića, u boju uvršteno 0,5 dl njegove krvi.

Majstorije ovog graditelja iz Jajca mogu se pogledati na njegovoj Facebook stranici, gdje ujedno možete razgovarati sa Nihadom Kurićem o svim detaljima izrade jednog instrumenta i zatražiti svoj primjerak iz njegove radionice.