Muzika
4

Lutfi Bošnjak je najpopularniji umjetnik Tunisa porijeklom iz BiH

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Najpopularniji i jedan od najpriznatijih tuniskih umjetnika današnjice pjesnik i pjevač Lutfi Bošnjak porijeklom je iz Bosne i Hecegovine, a njegova muzika kao spoj turskih narodnih melodija i duha sevdalinke u kombinaciji sa modernim zvukom osvojila je tunisku publiku i arapski svijet.

Njegovi pradjedovi su u sklopu vojske Osmanskog carstva stigli u Tunis i tamo se nastanili, a vezu sa svojim zavičajem su očuvali uzevši prezime Bošnjak.

U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, poznati umjetnik je istakao da zna i nešto od bosanskog jezika, te dodao da u Tunisu živi jedna zajednica Bošnjaka koji su izgradili i džamiju pod nazivom Mostari. Bošnjak je istakao da je ključ njegovog uspjeha u arapskom svijetu muzike vješta kombinacija dobre poezije, obojene tradicionalnim i modernim zvukom.

"Iznimno je važan odabir tekstova. Naravno da u tuniskoj muzici turski melos ima veliki utjecaj. Pjevač mora biti svjestan vrijednosti riječi i poruke koju donosi publici i zato ih mora pomno birati“, tvrdi Bošnjak.

Istakavši da u Tunisu umjetnici uživaju veliki stepen slobode, Bošnjak je kazao da ni on nije imao problema ni sa aktuelnom, niti sa vlašću prije narodne revolucije u Tunisu.

"U svojim pjesmama ne izazivam sukobe ni s kim. Svakoj svojoj pjesmi se posvetim sa posebnom pažnjom. U pjesmama pjevam o svakodnevnim životnim pitanjima ljudi. Dok pjevam o nedaćama i radostima običnog čovjeka, na slušatelje prenosim i tu energiju i emociju. Vjerujem da je to ključ uspjeha“, rekao je

Bošnjak u svojim pjesmama nerijetko govori i o pitanjima arapskog svijeta, poput palestinskog i drugih.