Muzika
0

Luciano Pavarotti, "najveći tenor na svijetu"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Luciano Pavarotti, koji je preminuo u 71. godini u četvrtak nakon tri sedmice provedene u bolnici i prošlogodišnje operacije tumora na gušterači, smatra se "najvećim tenorom na svijetu" nakon smrti "velikog Carusa" 1921, prenosi agencija France Presse.

Podaren najistaknutijim glasom stoljeća, Pavarotti je tokom četrdesetogodišnje karijere uspio osvojiti publiku i najuglednije svjetske pozornice, od milanske Scale do njujorške Metropolitan opere.

Kada se rodio 12. oktobra 1935. u Modeni, plakao je toliko glasno da je liječnik njegovim roditeljima glazbenicima rekao da će Luciano sigurno biti "sjajan tenor".

Karijeru je počeo kao nastavnik, a za pjevanje se konačno odlučio 1961.

Pobijedivši na natjecanju u pjevanju 1961., debitirao je u ulozi Rodolpha u omiljenoj operi, Puccinijevoj "La Boheme", koju izvodi na pozornici opere Reggio Emilia. Uloga mu je donijela vrtoglavi uspjeh, premašivši vrlo brzo granice Italije i Evrope. Iste godine pjeva "La Traviatu" u Beogradu. Slijede koncerti i nastupi na evropskim pozornicama.

Godine 1965. trijumfira u Miamiju s "Luciom di Lammermoor" te s Joan Sutherland odlazi na turneju po Australiji. Iste godine slijede Rigoletto, Verdijev Requiem i La Boheme u milanskoj Scali.

Zatim 1968. i 1972. nastupa u Metropolitan operi gdje ga publika pozdravlja s ovacijama.

Zahtjevan prema samome sebi, Luciano Pavarotti, koji ograničava broj svojih koncerata na stotinu godišnje, od partnera očekuje da budu "dobri i simpatični".

Najveće operne dive pratile su ga u njegovim najljepšim izvedbama - Montserrat Caballe, Kiri Te Kanawa, Joan Sutherland.

U julu 1998. na divovskom koncertu emitiranom iz Eiffelova tornja, Jose Carreras i Placido Domingo tvore s Pavarottijem tenorski trio.

U junu 2001. Zabranjeni grad otvara se trojici pjevača na koncertu namijenjenom podržavanju kineske kandidature za Olimpijske igre 2008.

Ljubitelj čistokrvnih konja, tjestenine i dobrih vina, taj div od 1,90 m otac je četiri kćeri i djed. Godine 1995. rastaje se od Adue, majke njegovih triju kćeri.

U decembru 2003. oženio se bivšom suradnicom Nicolettom Mantovani, 30 godina mlađom od njega, s kojom ima jednu kćer. Djed je od aprila 2002.

Pavarotti, koji je u stanju pjevati sve - od klasike do zabavne glazbe preko napuljskog melosa - ne oklijeva, usprkos opasnosti da se zamjeri kritici, tvoriti duo sa Stingom, Joeom Cockerom i Mariah Carey u humanitarne svrhe.

Kritičarima koji bjesne protiv mješavine žanrova Pavarotti odgovara: "Mogu pisati što žele, osim da sam debeo!"

Tenor stoljeća u maju 2004. kreće na oproštajnu svjetsku turneju koju u julu 2006. mora prekinuti radi operacije zloćudnog tumora na gušterači. Tada je izrazio nadu da će se na pozornicu vratiti početkom 2007. i dovršiti turneju.

U četvrtak ujutro talijanski su mediji objavili vijest o smrti Luciana Pavarottija koji je u augustu proveo tri sedmice u bolnici.

Kako je potvrdio modenski gradonačelnik, sprovod slavnoga tenora bit će u subotu u Modeni.