Muzika
0

"Ljubazni braco" - alter ego pjevača Zostera

Sarajevo-x.com
U subotu 29.marta, u okviru festivala pod nazivom "9.Festival pop rok grupa BiH - Nove nade nove snage", imali smo priliku vidjeti nastup mostarskog benda Zoster. Frontmen grupe Zoster, Mario Knezović je za portal Sarajevo-x.com razgovarao neposredno prije početka koncerta. Pročitajte šta smo sve saznali o Zosteru i karizmatičnom frontmenu ovog izvrsnog benda.

Ostvarili ste veliku popularnost u Bosni i Hercegovini, a zabilježeni su vaši nastupi i u regionu – možeš li nam reći gdje vidiš Zoster za nekoliko godina? M: Vidim ga kao bend koji će ostaviti trag i koji će se slušati i kada prestane aktivno svirati.

Kada od Zostera možemo očekivati novi materijal? Pretpostavljamo da će bend ostati vjeran svom reggae muzičkom izražaju. Da li će Zoster u budućnosti eksperimentisati sa elementima drugih muzičkih pravaca? M: Novi materijal će izaći kada bude zreo za prezentaciju. Mislim da će to biti uskoro. Možda za godinu dana. Nije još žanrovski određen. Taj posao nas tek čeka.

Autor si gotovo svih Zosterovih tekstova. Možeš li nam opisati proces nastajanja jedne pjesme? Gdje pronalaziš inspiraciju? Koliko ti vremena treba da napišeš pjesmu? Kada je po tvom mišljenju pjesma završena i kako odlučiš šta će biti njen finalni okvir?

M: Postoje dva načina na koja nastaju pjesme. Tekst, pa muzika ili obratno. Neke pjesme izađu u hipu koje ostanu ovakve kakve jesu, a neke imaju skice i onda ih vremenom dorađujem. Neke pjesme, pomislim, kako bi danas napravili drugačije, ali ipak su one odraz trenutka, nesavršene, ali svjedoče o nama samima, našem shvatanju muzike u tom trenutku. Onda kada se naš cijeli rad uzme u obzir, može se vidjeti naš put, a on je sada za nas neizvjestan i zato se mi i bavimo ovim poslom, jer je neizvjestan i uzbudljiv.

Odakle poslovice u tvojim tekstovima?

M: Ja slušam poslovice od kad znam za sebe. One su valjda odraz iskustva prijašnjih naraštaja. Dakle, mi učimo poslovice svaki dan. One žive kao poruke naših predaka. Meni poslovice služe kao baza, općepoznata fraza, na kojoj gradim svoju priču, koja potvrđuje ili osporava istu.

Zbog čega si izabrao da se baviš muzikom?

M: Taj posao je izabrao mene, ja njega, mi smo se izabrali. Potajno sam to htio raditi, ali prije par godina sam sebi glasno priznao da ću to i raditi. To je moj najveći uspjeh, a ostalo je relativno.

Ima li Mario Knezović alter ego kada nastupa na sceni?

M: Ima, samo ga nisam još definisao. Spremam ga – "Ljubazni braco".

I za kraj – često si nastupao u Sarajevu. Možeš li nam izdvojiti neki nastup koji ti je ostao u sjećanju?

M: Svaki je imao nešto posebno. Ne bih htio izdvajati jer smo se uvijek dobro zabavljali. Zato i volimo doći u Sarajevo. Ovdje smo stekli prvu publiku.