Muzika
0

Lil Wayne s najviše nominacija za Grammy

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Grammy najveći broj nominacija, čak osam, dobio je američki reper Lil Wayne, a jedna od njih je i ona za najbolji album za "Tha Carter III".

Među najuspješnijim su i Britanci iz benda Coldplay sa sedam nominacija, a njihov novi album "Viva La Vida" borit će se za titulu albuma godine u konkurenciji sa Radiheadovim "In Rainbows", trećim albumom muzičara Ne-Yoa "Year of the Gentleman" i albumom "Raising Sand" Roberta Planta.

Nominacije je Recording Academy proglasila u srijedu u okviru sat dugog koncerta na kojem su kao voditelji nastupili LL Cool J i Taylor Swift, javlja AP.

Za uradak godine nominovana je Britanka Leona Lewis sa "Bleeding Love",Coldplay za "Viva La Vida", Plant u saradnji sa Alison Krauss za "Please Read the Letter", te Adele za "Chasing Pavement" i M.I.A za "Paper Planes".

Iznenađujuće je Katy Perry, pjevačica koja je s hitom "I Kissed a Girl" obilježila godinu iza nas, izostavljena iz kategorija kao što je snimak godine i najbolji novi umjetnik. Ipak, bila je uzbuđena kad je nominovana za najbolju pop pjevačicu.

"Zahvalna sam što me prepoznala institucija sa takvom muzičkom historijom", rekla je Perry koja nije mogla vjerovati da će, kako kaže, ovogodišnju dodjelu Grammyja gledati u pidžami.

Grupa Metallica dobila je tri nominacije, ali njihov gromoglasno najavljivani povratnički album "Death Magnetic", uprkos odličnoj prodaji u 2008., neće se boriti za titulu najboljeg.

Među nominovanim našli su se i The Jonas Brothers u kategoriji za najboljeg novog umjetnika. Posljednji album "A Little Bit Longer" bio je njihov najveći uspjeh. Tinejdžerskoj senzaciji pridružile su se i Duffy i Adele, Jazmine Sullivan i Lady Antebellum.

Dodjela nagrada Grammy održat će se 8. februara, a direktno će je prenositi mreža CBS. Prošle godine pratilo ju je 17,2 miliona gledalaca.