Prilika za mlade demo bendove
0

'Letu štuke' i 'Protest' specijalni gosti pop rock festivala

Sarajevo-x.com
Dom mladih (Foto: Arhiv)
Dom mladih (Foto: Arhiv)
U želji očuvanja sarajevske i bh. pop rock scene, kao i afirmisanja mladih stvaralaca i izvođača iz svih žanrova muzičke umjetnosti, 26. decembra 2009. godine u sarajevskom Domu mladih počinje tradicionalni muzički "9. Festival pop rock grupa BiH - Nove nade nove snage".

Nakon osamnaest mjeseci pauze, ovo je prilika da demo bendovi i mladi stvaraoci pokažu na djelu šta znaju i umiju. Na ovoj "mladalačkoj fešti", kako je naziva Želimir Altarac Čičak, organizator festivala, nastupit će polufinalisti - grupe "Vakat" ,"Sado Mazo" i "DUM IV", a kao specijalni gosti ovaj događaj će svojim učešćem uveličati dva benda koja su na ovom festivalu još prije rata imala svoje prve promotivne nastupe, a to su "Letu štuke" i "Protest".

Ulaznice po cijeni od 7 KM se mogu nabaviti na blagajni platoa Skenderija.

"Iskreno me raduje da se ova tradicionalna amaterska muzička radionica nastavlja. Bio je to prvi pop rock fest u BiH pod nazivom 'Nove nade nove snage' koji je promovisao mlade autore i izvođače", prisjeća se Čičak. "U periodu od 1984. do 1992. godine tu su još kao šesnaestogodišnjaci svoje prve značajnije promotivne nastupe imali bendovi 'Regina' i 'Konvoj', te nešto stariji 'Merlin', 'Baobab' i poslije 'Hari Mata Hari', “'Letu štuke', 'Protest', kao i mnogi drugi muzičari koji danas djeluju u raznim bendovima."

Nakon prekida, a uz pomoć pokrovitelja Općine Centar Sarajevo nastavak festiva će se ponovo desiti i to sa specijalnim gostima, njegovim nekadašnjim učesnicima "Štukama" i "Protestom".