Balkan Fever u Beču
3

Letu štuke i muzičari iz 12 zemalja predstavljaju balkansku muziku

Klix.ba
Festival balkanske muzike Balkan Fever nakon jednogodišnje pauze opet stiže u bečke klubove i koncertne dvorane Porgy & Bess, Sargfabrik, Ost Klub, Replugged i RadioKulturhaus.

Festival koji promoviše šarolikost balkanske muzike održava se od 2004. godine, a organizatori na ovaj način žele razbiti predrasude o balkanskoj muzici kao "muzici duhačkih instrumenata" i folk muzici.

Tim festivala naglašava da je Beč pravo mjesto za održavanje festivala i da njihov cilj nije da istaknu različitosti, već one muzičke elemente koji spajaju narode. A kreativnu, svestranu i modernu muziku s Balkana ove godine predstavljaju muzičari iz 12 zemalja.

Bosanskohercegovačku muzičku scenu predstaviće sarajevska rock grupa Letu štuke nastupom u Ost Klubu 12. maja. S basistom Nenadom Vasilićem (Srbija) 27. aprila nastupa Nataša Mirković, a u horu Hor 29. Novembar 28. aprila zajedno nastupaju pjevači iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Italije, Bugarske i Austrije.

Najveseliji predstavnik Srbije je bend Pero Deformero koji će bečkoj publici 4. maja predstaviti interesantan miks muzičkih pravaca na balkanski način. Srbijanska muzičarka Jelena Popržan (viola) nastupa zajedno s iranskim muzičarkama 3. maja u sklopu sastava Sormeh te čelistkinjom Rinom Kacinari sa Kosova 8. maja kao duo Catch-Pop String-Strong.

Bugarsku muziku će predstaviti balkanski džezeri Bulgarski Exilski Jazz Union (1. 5.), Theodosil Spassov Folk Quintet (5. 5.), zajednički nastup s mađarskim muzičarima u sastavu Meszescinka/Fokatelep (11. 5.) i kum balkanskog džeza Milcho Leviev (13. 5.)

Prvog dana festivala nastupa grčki trio Haig Yazdjian Trio, a balkanska groznica subotnje večeri će proći uz Hor 29. Novembar, rumunski bend Fanfare Shukar i austrijskog DJ-a Don Richarda.