Muzika
3

INTERVJU / Leila iz Divanhane: Drago nam je da se naš sevdah širi

Razgovarao: Adnan Učambarlić
Sa Leilom Ćatić, pjevačicom poznatog osmočlanog bh. benda Divanhana, koji izvodi tradicionalnu muziku sa Balkana, razgovarali smo o njihovom novom albumu, saradnjama, ekološkoj osviještenosti i budućim planovima benda.

Prije svega, kako je počela vaša avantura sa Divanhanom i kakav je osjećaj biti dio jednog takvog benda?

Naša slatka avantura počela je prije pune dvije godine. Sa članovima benda sam se upoznala preko zajedničke prijateljice i iste večeri smo odlučili, za početak pokušali, osjetiti muziku u našem ruhu. Zaista je divan osjećaj baviti se onim što volite, a pri tome dijeliti taj osjećaj sa sedam prijatelja. Drago nam je da se naš sevdah i tradicionalna muzika Balkana šire, putuju lijepim talasima ka srcima ljudi, to je ono što nam daje posebnu energiju.

Odakle ljubav prema sevdahu i muzici uopće?

U životu uvijek imate nešto čemu se posebno obradujete, što vas ispunjava i budi posebne emocije u vama. Za mene je to sevdah. Sevdah je život, a odatle i ljubav prema njemu. Svi mi, u biti, imamo svoju "muziku", koja nas inspiriše i vodi naprijed.

Uskoro izlazi vaš novi album "Bilješke iz Šestice". Ime je prilično neobično, šta je uopće Šestica?

Sva priča o stvaranju "Bilješki iz Šestice" počela je jednog novembarskog dana 2011. godine, kada smo na maglovitom sarajevskom aerodromu čekali prvog gosta muzičara sa kojim smo trebali upisati prve zajedničke note u našu malu knjigu sevdaha. Taj gost je bio naš dragi prijatelj, veliki čovjek i umjetnik Sanel Redžić. Uputili smo se u tada nepoznatom smjeru, Hilandarska ulica 2 u Beogradu. U dnu te krivudave uličice nalazi se jedan stari studio koji datira još od sredine '70-ih godina, a djeluje u okviru Radio Beograda. Riječ je o legendarnom Studiju 6. Sa prvim snimljenim stihom znali smo da će ta četiri zida postati mjesto gdje će se sve naše lude ideje inkubirati, a magija se raskopčati.

Dok smo provodili sate i sate snimajući pjesme, radeći aranžmane i družeći se sa gostima iz raznih krajeva Evrope, pisali smo male bilješke, napomene, ideje, misli, ili čisto osjećanja koja su nas okruživala u pojedinim trenucima stvaranja albuma. Studio 6 smo od milja vremenom prozvali "Šestica" i došli smo na ideju, uz pomoć dizajnera Armina Alagića, da sve bilješke sakupimo na jedno unikatno mjesto - booklet albuma. Od samog početka je sve ukazivalo na to da će se album zvati "Bilješke iz Šestice". Tako je i ostalo na koncu.

Koliko dugo ste radili na albumu i koliko pjesama sadrži?

Album smo aktivno radili od novembra 2011. godine, kada smo snimili prvu pjesmu "Evo srcu mome radosti", pa sve do oktobra ove godine, kada smo završili postprodukciju u Atini. Album je, kao što sam već navela, sniman u Beogradu, u BiH će biti objavljen 28. novembra, a izdaje ga RSG radio, kojem je ovo prvo ekskluzivno izdanje jednog digitalnog nosača zvuka. Album će istog dana biti objavljen i u regiji, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, a objavit će ga beogradska izdavačka kuća Multimedia Music.

Također, imamo i pregovore sa dvije izdavačke kuće iz Engleske te jednim izdavačem iz Turske, ali ta izdanja ne očekujemo da će biti finalizirana prije proljeća 2014. godine, tako da je još rano i pomalo neozbiljno pričati o tome.

Odakle ste sve prikupljali pjesme za album i po kojem kriteriju?

Mnogo smo proputovali u posljednje dvije godine i svi ti koncerti su, sasvim prirodno, utjecali na finalni zvuk našeg albuma. Svaki aplauz publike, svaki bis, komentar na društvenim mrežama... je konstantno klesao konture svake pjesme. Imali smo mnogo posjeta starijim izvođačima sevdaha širom BiH, sa kojima smo pričali o istom, o tradiciji i izvedbi. Ideje su se konstantno rojile i svako od nas osam u bendu je jednostavno dao svoj maksimum da sutra može ponosno stati iza svake snimljene note na ovom albumu.

Koji su vaši lični favoriti?

Svaka pjesma nosi svoju posebnu emociju, melodiju, svoju priču, dubinu i ostavi svoj pečat na jedinstven način. Zaista je teško izdvojiti bilo koju, jer sama pomisao i bilo koji stih vas vraćaju u neke ključne momente njenog nastanka, njene poruke i ljepote. "Emina" je pjesma koja nas je u potpunosti natjerala da muziku dovedemo na jedan minimalizam, "Crven fesić" nam svaki put iznova izmami osmijeh na lice kakav je bio i nakon prvog njenog preslušavanja.

Album sadrži i neke međunarodne saradnje, o čemu se tačno radi?

Da, album sadrži šest saradnji. Sarađivali smo sa tri muzičara iz BiH, Sanelom Redžićem, Kenanom Glavinićem i Mirzom Redžepagićem. Također su nam se pridružili umjetnici iz Srbije; predivna Svetlana Spajić, vrsna poznavateljica i istraživačica tradicionalne muzike Srbije i Balkana, te sjajni violinist iz Pančeva Filip Krumes i talijanski klasični i jazz pijanista Livio Minafra. Do saradnji je dolazilo sasvim spontano.

Pomenute muzičare iz BiH smo znali od ranije i sa njima gajili dugogodišnje prijateljstvo, dok smo ostale drage nam ljude upoznali kroz koncerte, putovanja, radionice i jednostavno smo srasli u ideji da nešto zajedno realiziramo.

Jedan od noviteta na našem tržištu je da je ovaj album u ekološkom pakovanju, o čemu se tačno radi i koliko je bend ekološki angažovan?

Abum je upakovani u tzv. EkoPack, što znači da je izrađen od recikliranog kartona i papira. Ideja se rodila prije nekoliko mjeseci, prilikom druženja sa bliskim prijateljima. Realno, to nije nikakav novitet u svijetu. Bendovi i izvođači se godinama unazad okreću podržavanju kampanje o ekološkoj osviještenosti i mi smo jednostavno željeli biti dio jedne takve divne priče. Zbog toga se osjećamo iskreno, sretno i drago nam je da na koncertima, naročito u našoj zemlji, možemo ljudima skrenuti pažnju da pokušaju čuvati našu životnu okolinu. Ideja nam nekako ide uz sevdah, koji je i sam iskren, čist i netaknut.

Kada možemo očekivati koncertnu promociju albuma u Sarajevu?

O tome je zaista rano pričati. Mislim da je najrealnije o tome početi razmišljati tek na proljeće.

Kakvi su naredni koraci benda, nakon promocije albuma?

Album izlazi 28. novembra i tim povodom ćemo organizovati promociju u Sarajevu, dva dana kasnije putujemo u Mostar, a 3. decembra i u Tuzlu. Plan nam je tokom decembra posjetiti i Zenicu, Banju Luku i Bihać, kako bismo promovisali album. Također, 11. decembra imamo dogovoren koncert u Istanbulu. U januaru smo već rezervisali nekoliko termina u studiju i već sada se lagano prebacujemo u to kreativno raspoloženje, lagano punimo baterije i sa nestrpljenjem očekujemo povratak u naš mali dio svemira.