Muzika
0

Led Zeppelin izdaje DVD

Klix.ba
Krajem ovog mjeseca će izaći posebno izdanje dvd-a na kojem će se nalaziti preko osam sati rijetkog materijala grupe Led Zeppelin.

Kolekcija koju je sastavio gitarist Jimmy Page će sadržavati video i audio snimke i izaći će kao dvd izdanje s dva cd-a i cd izdanje sa 3 cd-a. U novoj kolekciji se nalazi 58 pjesama – i to je prvi put da je inače ilegalno kopiran materijal legalno dostupan fanovima.

Kako izvještava BBC, Page je par mjeseci proveo skupljajući rijetki materijal, uključujući i snimku koncerta Led Zeppelina koji je održan 1970. godine u Royal Albert Hallu. Neke od snimaka koje je nabavio su bile tako lošeg kvaliteta da ih je trebalo popravljati do 60 sati prije nego što bi se mogle pustiti.

U više su slučajeva Page, Robert Plant i John Paul Jones, morali koristiti vlastito sjećanje kako bi pravu pjesmu priključili pravom snimku koncerta. "Iznenađen sam otkrićem da sam toliko toga skoro zaboravio.", objašnjava Plant. On je za Radio 4 izjavio sljedeće: "Moć onoga što četvero ljudi može stvoriti – to je nešto veoma posebno."

Page, Plant i Jones će sljedeće sedmice u Londonu predstaviti novi dvd koji nosi naziv Led Zeppelin i izlazi 26.maja.