Eurosong
0

Laka u večerašnjem finalu Eurosonga 2008 nastupa šesti

Sarajevo-x.com
Večeras oko ponoći dobit ćemo odgovor na pitanje koja će zemlja naredne godine imati priliku da organizuje takmičenje za Pjesmu Evrovizije. Kao što je poznato od utorka, bh. predstavnik Laka prošao je u veliko finale, a večeras će nastupiti šesti po redu.

Dugoočekivano finale izbora za ovogodišnji Eurosong koji se 53. put održava u svojoj historiji počinje u 21 sat po lokalnom vremenu. Lokacija ista kao i za polufinalne večeri - dvorana Arena u glavnom gradu Srbije, zemlje čija je predstavnica Marije Šerifović prošle godine u Helsinkiju osvojila grand prix Evrovizije s pjesmom "Molitva".

Kao što je predviđeno, finale će biti na temu ušća jer se dvije rijeke - Dunav i Sava spajaju upravo u Beogradu te je to inspirisalo dizajn scene na kojoj je mjesecima radilo više od 50 ljudi. U Areni se očekuje oko 20.000 gledalaca iz svih dijelova Evrope, a dopremljena je i dupla oprema iza scene, u slučaju da se nešto pokvari.

Nakon dvije polufinalne večeri koje su održane u utorak i četvrtak, dobili smo ukupno 25 finalista. Novosti ovogodišnjeg takmičenja za najbolju pjesmu Evrope su upravo uvođenje te dvije večeri prije samog finala u kojima su razdvojene zemlje susjedi koji po običaju glasaju jedni za druge. Prethodnih par godina dešavalo se upravo to da su istočni susjedi davali glasove jedni drugima, zapadni takođe, a formirao se i popularno nazvan "balkanski blok". Dijeljenjem zemalja u dvije grupe to se pokušalo izbjeći, ali, kako tvrde stručnjaci - iako je postojala ovakva tendencija susjeda, to vam nije moglo pomoći ukoliko i neke od ostalih zemalja ne glasaju za vas.

Večerašnje finale otvara rumunska balada "Pe-o Margine De Lume", a nakon njih nastupa bivši radnik gradske čistoće iz Velike Britanije Andy Abraham. Najmlađa učesnica ovogodišnjeg Eurosonga Olta Boka sa glasom anđela nastupit će treća za Albaniju. Četvrte će na scenu izaći "njemačke Spice Girls-ice" Nadja, Lucy, Jessica i Sandy i pjevati o nestanku, a nakon njih slijedi favorizovana Sirusho sa "Qele qele" (Hajde, hajde) iz Armenije.

Moto bh. delegacije ove godine je: "BiH - zemlja koja će pobijediti na Eurosongu". Priliku da se pokažu u najboljem svjetlu dobit će Laka, Mirela i mladenke i to kao šesti po redu. Dalje show nastavlja u sporijem tempu uz Boaza iz Izraela i njegovu tradicionalnu baladu na hebrejskom. Osmi nastupaju "Teräsbetoni" iz Finske sa hard rock izvedbom "Missä Miehet Ratsastaa", a nakon njih ćemo držati fige našim romantičnim komšijama iz Hrvatske.

Amerikanka iz Poljske Isis Gee otpjevat će, deseta po redu, "For Life", slijedi islandski par Euroband, pa turski rockeri sa pjesmom "Deli" (Lud). Dramatična "Senhora Do Mar" iz Portugala pjeva trinaesta, pa onda blesavi pirati iz Latvije.

Charlotte Perrelli iz Švedske, pobjednicu iz 1999. godine gledat ćemo na petnaestom mjestu, a zatim momka koji bi da nam pjeva "All Night Long" iz susjedne Danske. Sedamnaesta je Diana Gurtskaya, od rođenja slijepa djevojka predstavnica Gruzije sa svojim timom, a onda "ukrajinska Shakira" koja će izvesti "Shady Lady" kompoziciju.

Devetnaesti su Francuzi koji, uprkos mnogim protivljenjima u svojoj zemlji, ove godine ne pjevaju na maternjem jeziku, a nakon njih rockeri iz Azerbejdžana koji pjevaju "Day After Day", a ne znaju ni progovoriti na engleskom. Curica iz Grčke Kalomira pjevat će nam i plesati dvadesetprva, a onda "španski Elvis Presley" sa "Baila El Chiki Chiki" pjesmuljkom za koji kaže da je bio kraći od predviđene tri minute, pa su ga morali produžavati da bude u skladu s pravilima.

Zemlja domaćin pjevat će dvadesettreća - Jelena Tomašević sa "Oro". Zatim Rusija i Dima Bilan koji je, kako kaže, došao da pobijedi i zaista ima velike šanse. Finale zatvara prelijepa pjesma "Hold On Be Strong" Marije iz Norveške.

Direktan prenos finala Eurosonga prenosit će 43 evropske zemlje, pa i naš Javni RTV servis.