Muzika
0

Laka 10. na Eurosongu 2008; Rusija prva

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija će sljedeće godine prvi put biti domaćin Eurosonga zahvaljujući pobjedi pjesme "Believe" koju je izveo Dima Bilan. Bosna i Hercegovina je osvojila 10. mjesto sa 110 bodova.

Pošto smo pjesme već prethodno čuli, samo su se čekala iznenađenja koja donosi televoting. Već na polovini glasanja 43 evropske zemlje Rusija se počela odvajati na prvom mjestu ispred Ukrajine, Grčke i Armenije, a dugo s početka glasanja i Turska je odlično kotirala.

Poredak prvih pet: Rusija, Ukrajina, Grčka, Armenija i Norveška. U zvaničnoj anketi objavljenoj prije samog finala Ukrajina je imala najviše šansi za pobjedom, zatim Rusija, pa Srbija.

Šou je počeo uz šampanjac, a završio vatrometom. Među 25 zemalja učesnica finala našli su se različiti stilovi, nastupi, pjesme, pa i godišta izvođača. Uz Dimu Bilana na sceni je performans za Rusiju izveo olimpijski prvak u klizanju Jevgenij Pluščenko

Na samom početku, Marija Šerifović, pobjednica Eurosonga 2007. otpjevala je pjesmu "Molitva" s kojom je ovo takmičenje dovela u svoju zemlju, a zatim promovisala i novu pjesmu na engleskom.

Finale je otvorio pjevački par iz Rumunije, a zadnji su nastupili Norvežani. Preslušavanje pjesama je trajalo skoro dva sata, nakon čega su okupljene u beogradskoj Areni zabavljali Goran Bregović i njegov Orkestar za svadbe i sahrane. Početak glasanja označio je slavni srbijanski košarkaš Vlade Divac koji je bacio loptu do pola dvorane.

Najzanimljiviji dio večeri - objavljivanje rezultata glasanja bilo je manje-više očekivano. Ponovo su došli do izražaja nordijski, balkanski i sovjetski blok zemalja. Čitanje rezultata završilo je javljanjem iz Danske. Pojedini favorizirani učesnici zauzeli su veoma loše pozicije, a to se prvenstveno odnosi na Švedsku koja je osvojila 18. mjesto. Na posljednjem mjestu našao se Andy iz Velike Britanije. Zemlja pobjednica Rusija na kraju je prikupila 272 poena.

Bh. predstavniku Elviru Lakoviću Laki i pjesmi "Pokušaj" dodijeljeni su bodovi od sljedećih zemalja: Srbija i Hrvatska dale su nam po 12, Švedska, Crna Gora, Norveška i Slovenija po 10, Švicarska i Holandija po 7, Turska i Finska po 6, Makedonija i Njemačka po 5, Azerbejdžan 3, Francuska, Irska, Danska po 2, te Češka 1 bod.

Zemlja domaćin završila je na 6. mjestu, a hrvatski "Kraljevi ulice i 75 Cents" bili su 21.