Muzika
0

"Kultur Shock" u Tuzli na jedinom koncertu u BiH ove godine

Sarajevo-x.com
Kažu da je rock mrtav, da se punk umorio, da je metal sam sebi dovoljan, da su izvornu narodnu muziku uništile kvazipop zvijezde i DJ-evi. "Kultur Shock" spašava stvar svojim jedinim koncertom u Bosni i Hercegovini ove godine, u srijedu, 14. jula, na stadionu "Telex" u Tuzli.

Bend se vraća na evropsku pozornicu u ljeto 2010. nakon uspješne jesenske turneje u 2009. godini, koja je trajala sedam sedmica, i novog albuma pod nazivom "Intergration".

Đino Jevđević je formirao bend "Kultur Shock" prije više od jedne decenije u Seattleu, a njihova muzika je kroz to vrijeme evoluirala iz akustične narodne muzike Balkana u fantastične kombinacije rocka, punka i metala.

Ovaj moćni sekstet je formirao jedan nadasve originalan zvuk koji se ne može klasifikovani unutar postojećih muzičkih pravaca niti uporediti s drugim izvođačima na svjetskoj sceni. "Kultur Shock" u devedeset minuta svog vatrenog nastupa publici emituje živu i sirovu energiju koja je u stanju da pokrene svakoga, stoga nije iznenađujuća činjenica da su stekli veliki broj odanih poklonika od Seattlea pa sve do Istanbula. Zasluženo su dobili i mnoge nagrade i pohvale novinara i kritičara, jer svojim majstorskim muziciranjem i iskrenim emocijama nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Osim frontmena Đine Jevđevića, zvuk oblikuju i bubnjar Chris Stromquist, gitarista Val Kiossovski (porijeklom iz Bugarske), basist Guy Davis, violinistica Paris Hurley i multiinstrumentalistica Amy Denio.

Bend je trenutno u procesu stvaranja novog albuma, koji bi trebao izaći u oktobru 2010. godine. Nakon objavljivanja tri albuma, koje je producirao Billy Gould ("Faith No More") na svom KoolArrow Records labelu, bend osvaja potpuno nove teritorije na muzičkoj sceni, stavljajući zadnja dva albuma na njihov vlastiti label (sa legendarnim inženjerom i producentom Jack Endinom). Ta dva albuma su samostalno finansirali i promovisali, zadržavajući potpunu kontorolu nad svojom muzikom i nastupima. Osim Billyja i Jacka, poklonici njihove muzike su i Jello Biafra ("Dead Kennedys"), Krist Novoselic ("Nirvana") i Serj Tankian ("System Of A Down").

Ljetna turneja 2010. će započeti u Francuskoj, proći kroz Rusiju, Balkan i završiti u Italiji sredinom jula.

Sve informacije o prodaji ulaznica možete naći na www.tuzlalive.org i telefon 035 294 213.