Grob kralja guštera pun posjetilaca
0

FOTO / Kult Jima Morrisona živi 40 godina nakon njegove smrti

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U nedjelju će se navršiti 40 godina otkako je Jim Morrison pronađen mrtav u kupatilu svog stana u Parizu. Ipak, s vremenom ne opada broj posjetilaca njegovog groba, a kult takozvanog kralja guštera jači je nego ikad.

Njegova iznenadna smrt u 27. godini šokirala je obožavatelje benda The Doors, koji je ostao poznat po prihodeličnim rock hitovima poput "Riders on the Storm", "People are Strange" i "Light My Fire".

Autopsija Morrisonovog tijela nikad nije izvedena, što je pokrenulo brojne teorije zavjere, a tijelo muzičara sahranjeno je na groblju Pere Lachaise u Parizu, gdje je našao smiraj uz Marcela Prousta, Gertrude Stein, Oscara Wildea i druge velikane.

Dvojica njegovih kolega iz benda, klavijaturista Ray Manzarek i gitarista Robby Krieger, obilježit će godišnjicu Morrisonove smrti koncertom u klubu Bataclan, koji je već rasprodan, a tribute bend iz Velike Britanije, The Doors Alive, nastupit će u pariskom teatru La Cigale.

Groblje Pere Lachaise najposjećenije je posljednje počivalište na svijetu, a svakodnevno Morrisonov grob tu posjete nemale grupe obožavalaca i poštivalaca lika i djela, prenosi AFP.

Na njegovom grobu piše: James Douglas Morrison, 1943-1971, a nadgrobni spomenik ovom pjesniku i pjevaču podigao je otac te dodao grčku izreku: vjeran svom duhu.

Mnogi obožavaoci ovdje ističu da im je Morrison obilježio mladost. Jedan od njih je i Nijemac Gunther (54).

"Dolazak ovdje vraća mi uspomene iz tog perioda", kaže on.

Amerikanac Alex kaže da ga je obožavao kad mu je bilo 15 godina. Ipak, najveći broj Morrisonovih fanova nije bio ni rođen kad je ovaj umro. Snimke The Doorsa uglavnom su nalazili među pločama svojih roditelja, te se tako zainteresovali za ono što su The Doors snimili.

"Imam 17 godina i slušam The Doors od svoje treće godine", kaže srednjoškolac iz SAD-a Jay Stanley. "On (Morrison) je presonifikacija Amerike. On je moj idol. Imam njegove postere po cijeloj sobi."

Ruskinja Maria (27), u majici s logom Doorsa, dodaje: "On je otac rock and rolla. Volim njegovu muziku i mistiku. Cijelog života sam željela da posjetim njegov grob i sada sam uspjela."

Morrison je nosio nadimak kralj guštera, a u Pariz se doselio nakon 1971. i tu živio sa partnericom Pamelom Coulson. Upravo ona ga je pronašla mrtvog, a kao razlog zvanično je bio naveden srčani udar. Dva dana nakon sahrane objavljeno je da je preminuo. Ukopu je prisustvovalo samo pet osoba.

Među brojnim teorijama kako je zaista umro stoji i ona kojom se krivi CIA, a pisac Sam Bernett 2007. u svojoj knjizi je naveo da je Morrison umro u WC-u jednog pariskog noćnog kluba od predoziranja. Bernett je bio menadžer tog okupljališta, a prema njegovim riječima, grupa dilera odvukla je Jimovo tijelo u taksi i vratila ga u apartman u kojem je živio. O ovome nikad nije govorio policiji iz straha od skandala, istakao je.

Klavijaturista Manzarek jednom se zapitao da li je moguće da je lider benda lažirao vlastitu smrt kako bi u tajnosti počeo novi život.

Morrisonova partnerica Coulson umrla je u Los Angelesu 1974. od predoziranja.