Sine qua non štiti prava autora
0

Krivična prijava protiv BM radija zbog koncerta Željka Samardžića

Sarajevo-x.com
Željko Samardžić
Željko Samardžić
Agencija za ostvarivanje i zaštitu autorskih prava Sine qua non podnijela je krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv BM radija iz Zenice, koji je 17. aprila 2010. organizovao koncert Željka Samardžića u tom gradu.

Iz agencije Sine qua non navode da je BM radio počini krivično djelo jer je bez zakonom propisnog odobrenja, odnosno, zastupnika autora, organizovao koncert Željka Samardžića.

Kako, saznajemo, Sine qua non je tražio da organizator koncerta potpiše ugovor o autorskim pravima, što je BM radio odbio. U međuvremenu, Samardžić je u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona potpisao izjavu da se odriče autorskih prava autora djela koje je izvodio u Zenici.

No, iz agencije navode da se Samardžić nije mogao odreći autorskih prava jer on nije autor, već izvođač tuđih djela.

Nakon što se BM radio oglušio na pozive Sine qua nona da pribavi odobrenje za korištenje zaštićenog materijala, te nakon što se oglušio na upozorenja da Samardžićeva izjava o odricanju autorskih prava nije validna, i nakon što BM radio nakon koncerta nije regulisao zakonske obaveze propisane Zakonom o autorskim i srodnim pravima u BiH, agencija Sine qua non je podnijela krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH.

Prema zakonu, ukoliko nije potpisan ugovor o zaštiti autorskih prava, policija je dužna zabraniti koncert. Ugovor podrazumijeva da će od prihoda koncerta dogovoreni dio biti isplaćen autorima djela koja se izvode.

Naša sestrinska organizacija autora SOKOJ iz Srbije (u kojoj su i autori pjesama koje izvodi Željko Samardžić, a koje SQN zastupa na teritoriji BiH posredstvom recipročnog ugovora sa SOKOJ-em) uputila nam je dopis da bez odlaganja poduzmemo sve raspoložive zakonske mjere u cilju zaštite autora iz njihove organizacije, saopćeno je iz agencije Sine qua non.

"Ovakvo nešto se ne bi dešavalo ukoliko bi policija provodila ono što je zakonom naloženo, a to je da zabrani koncert, ukoliko organizator nije potpisao ugovor o zaštiti autorskih prava. Samo dva koncerta kada bi bila zabranjena ovakvo nešto se ne bi dešavalo, kao što je to bio slučaj i u bivšoj Jugoslaviji. Mi se danas možemo ugledati na susjednu Hrvatsku, koja je uredila ovu oblast i koja provodi propisane zakone", kazao je za Sarajevo-x.com Mirza Hajrić, direktor agencije Sine qua non, ponovivši da bi, kada bi nadležne institucije radile svoj posao, autori bili zaštićeni.