Muzika
11

Kornelije Kovač predstavlja novu verziju pjesme "Četiri mladića idu s Trebevića"

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Jedan od najpoznatijih kompozitora, pijanista, producenata i aranžera s prostora bivše Jugoslavije Kornelije Kovač ovih dana boravi u Sarajevu da bi ovdašnjoj publici predstavio pjesmu "Uspomene sve će sjati kao dijademe", koja predstavlja novu verziju i svojevrsni nastavak njegovog prvog velikog hita "Četiri mladića idu s Trebevića".

U razgovoru za Agenciju Fena Kornelije Kovač naglašava da je riječ o novoj pjesmi koju je komponovao prije više od godinu dana. Smatra da se mnoge Sarajlije vjerovatno sjećaju tog velikog hita iz 1961. godine, koji je bio sjajno prihvaćen.

Podsjeća da je tekst te pjesme napisao Žarko Roje, u to vrijeme poznati kompozitor u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. U njoj se, kazao je, spominje Sarajevo, stadion Koševo i Trebević.

"Jednom prilikom mi je prišao pokojni Duško Trifunović i dao mi kovertu uz riječi - vidi hoće li ti se dopasti. Unutra nađem pjesmu o četiri mladića koji više nisu mladići i ne spominje se jedino Koševo, ali se spominje Trebević, a osjeća se da je to sve sarajevsko. To je bio sjajan tekst čiji refren glasi - Uspomene sve će sjati kao dijademe, svaka će se mladost zvati dobro staro vrijeme", navodi Kovač.

Odlučio je da napravi pjesmu prije tri - četiri godine, a jednu njenu varijantu pokušao je izvesti na promociji prije dvije godine u Kamernom teatru 55.

"Pjesmu o Sarajevu pjeva Slovenac i mnogi se pitaju kako je došlo do toga. Ja sam rekao - kako je jedan polumađar i polusrbin napisao pjesmu o Sarajevu, zašto onda ne bi mogao i Slovenac da pjeva o Sarajevu. On je sjajan pjevač, stupili smo u kontakt, izrazio je želju da pjeva neki moj tekst. Napravio sam aranžman i počeli smo snimati u mom studiju u Beogradu. Snimili smo sve instrumente i prateće vokale, i pjesma je gotova", ustvrdio je on.

Nada se da će pjesma "doći do ušiju" ljudi u Sarajevu, a za sada će samo biti predstavljena putem medija jer za nju nije urađen spot. Ipak, i to je jedan od razloga dolaska u Sarajevo - u njemu će ovih dana biti snimani kadrovi za spot.

"Stara verzija pjesme me inspirisala da uradim nešto što sadrži malo od prethodne, ali ne kao kompozicija, već samo djelimično tekst. Ostali dio teksta je drugačiji, muzički sam sasvim novu pjesmu komponovao. Očekujem da, ako ne mlade generacije, sigurno one koje imaju 40 ili 50 godina, prepoznaju ovu pjesmu", smatra Kovač.

Govoreći o inspiraciji Sarajevom, prisjeća se da je u ovom gradu studirao, te naglašava da ga je tada Sarajevo primilo i formalno i neformalno. Poslije srednje muzičke škole u Subotici, pokušao je upisati Muzičku akademiju u Beogradu, ali ga tamo nisu primili. Zatim je čuo za sarajevsku Muzičku akademiju, na kojoj su tada svi profesori, osim jednog ili dvoje, bili iz Ljubljane, Zagreba i Beograda.

"Počinjem studirati i živjeti u Sarajevu. Poslije mjesec dana odem na svirku u Slogu, a ubrzo mi ponude da sviram u jednom sastavu. Sve se u Sarajevu tada otvorilo za mene", zaključuje Kornelije Kovač.

Slovenski muzičar Boštjan Korošec, koji je otpjevao pjesmu "Uspomene sve će sjati kao dijademe", ističe za Agenciju Fena da mu je ogromna čast što je imao priliku raditi s Kornelijem Kovačom. Naglašava da su se slučajno upoznali putem interneta, kada mu je poslao snimak sa željom da ga čuje i i kaže šta misli o njemu, ali i svemu što radi u Sloveniji.

"On je bio oduševljen onim što je čuo. Tada smo počeli pričati o mogućoj saradnji. Rekao mi je da ima pjesmu koju je dugo vremena čuvao i za koju je mislio da bih mogao da je izvedem. Znao sam tu pjesmu otprije, a ovo šta je sada uradio od te pjesme je fenomenalno", ističe Korošec.

Smatra da je nova pjesma balada, koja nakon toliko godina govori šta se dogodilo sa svim tim ljudima iz pjesme. Podvlači da je riječ o pjesmi koja budi sjećanje na mladost u svima nama.

"Svi smo nekada bili mladi, a taj neki osjećaj mladosti i boljih vremena budi te uspomene i sentiment, kompozicija je stvarno prelijepa. Nisam taj tipični pop pjevač, studirao sam klasičnu muziku, a odrastao sam s pop muzikom, jer ju je moja majka stalno puštala", kazao je on.

Podvlači da će ovih dana biti snimljeni kadrovi za spot, kako bi se predstavilo koliko je Sarajevo lijep grad, a bit će napravljena i dramaturška priča. Kako nije bilo moguće cijelu ekipu dovesti u Sarajevo, pojedini kadrovi bit će snimani u Sloveniji.

"Ne znam da li ćemo raditi prevod pjesme na slovenački, jer mislim da se tekstovi Duška Trifunovića ne mogu prevesti, mi nemamo tog sentimenta u jeziku", zaključuje ovaj slovenski muzičar.