Muzika
19

Kornelije Kovač pred sarajevskom publikom slavi 50 godina u muzici

FENA
Kornelije Kovač (Foto: Arhiv)
Kornelije Kovač (Foto: Arhiv)
Jedan od najpopularnijih i najkvalitetnijih pop-rok muzičara s ex-jugoslavenskih prostora, kompozitor, pijanista i aranžer Kornelije Kovač obilježit će pet decenija u muzici organiziranjem multimedijalne večeri kojom će svoj životni put predstaviti sarajevskoj publici u nedjelju, 25. novembra, na sceni Kamernog teatra 55.

Ovaj 70-godišnji muzičar istaknuo je u izjavi za Agenciju Fena da će sarajevskoj publici prirediti zanimljivu večer koju će sam voditi, a bit će tu muzike, čitanja i druženja.

"Predstavit ću kompozicije koje sam pisao ranije, ali koje su izabrane specijalno za sarajevsku publiku, jer su rjeđe izvođene i manje ih poznaje publika u Bosni. Bit će tu i moja izvođenja za klavirom - ne sviram djela poznatih klasičara, već uvijek sviram sve ono što osjećam u trenutku, nešto što se stvara u trenutku", kazao je Kovač.

Najavljuje da će dosta pričati o muzici generalno, te da posebno voli da priča o instrumentalnoj muzici, ali naravno i o saradnji s lokalnim solistima.

Također, na ovoj će multimedijalnoj večeri biti predstavljene i tri njegove knjige, iz kojih će odabrani glumci čitati odlomke.

"S obzirom na to da svaki stvaralac u životu ranije ili kasnije otvara neke nove izvore nadahnuća, tako sam i ja otvorio - korištenje pisane riječi. Tako sam do sada izdao tri knjige koje imaju veze s onim čime se bavim. Moj život je muzika", naglasio je.

Uz Kornelija Kovača na ovoj će večeri nastupiti i nekoliko solista različitih generacija - Aida Mušanović, Maya Sar, Jasna Gospić, Kemal Monteno, Dalal Midhat, Mirza Selimović, Brano Likić, Gagi Danilović i Sabahudin Kurt.

"Sam ću voditi taj program, smatram da ću najbolje to uraditi, jer znam kuda treba da idem, gdje treba da dođem i šta treba da radim", istaknuo je on, dodavši da je pokrovitelj večeri m:tel.

Kovač smatra da je 50 godina u muzici istinski dug period, koji je u njegovom životu obilježen s nekoliko velikih stvari.

"Tokom pet decenija u muzici dvije-tri stvari u mom životu su najjače - tu je naravno rad sa Zdravkom Čolićem, te sviranje u "Indexima" i "Korni" grupi, ali je tu i rad s Biserom Veletanlić i Oliverom Katarinom, a čak sam nešto i za Brenu radio svojevremeno - iako nisam taj fah da bih se time bavio, osim kao neki mali izlet. To je to - nekoliko velikih imena, ali cijeli je život popunjen kada je muzika u pitanju", istaknuo je.

Ističe također da je dosta instrumentalne muzike za koju se bori, ali koja, nažalost, nema dovoljno jako tlo na ovim prostorima. Međutim, kazao je, tog jakog tla nema ni kod klasičara, i oni imaju isti problem.

Kornelije Kovač jedan je i od učesnika koncerta posvećenog kultnim "Indexima", koji će biti održan u petak, 23. novembra u Sarajevu. Ističe da je od početka jedan od članova te legendarne grupe, te se i dalje vrlo rado pojavljuje na omaž koncertima "Indexima", jer se dugo poznavao sa članovima grupe s kojima se često i družio u "Slozi".

Također, iza Kornelija Kovača je i zapažen rad u pozorištu i na filmskim ostvarenjima, za koje je osvojio i niz nagrada.

Kornelije Kovač član "Indexa" postaje 1966. godine, dok 1968. u Beogradu osniva Korni grupu koja je 1974. predstavljala Jugoslaviju s pjesmom "Moja generacija" na izboru pjesme Evrovizije. Nakon sedam godina rada tokom kojih je Korni grupa dostigla kultni status u Jugoslaviji, skupina se raspada i Kornelije Kovač počinje pisati za druge izvođače, a posebno za Zdravka Čolića. Dugo radi i u Velikoj Britaniji i Španiji.