Gangnam Style
1

VIDEO / Korejska pop zvijezda postao senzacija u SAD-u

Klix.ba
Debeljuckasti muškarac tridesetih godina, pod imenom Park Jae-Sang, daleko je od tinejdžerskih ideala kakvim se smatraju najveće zvijezde južnokorejske K-pop industrije.

Međutim, ovaj pjevač, poznat pod imenom Psy, je uspio tamo gdje najveće zvijezde nisu. Naime, Psy je postao senzacija na američkoj muzičkoj sceni.

Otkako je njegov spot za pjesmu "Gangnam Style", sa njegovog šestog studijskog albuma, postavljen na videoservisu YouTube u julu ove godine, Psy je prikupio preko 165 miliona pregleda. Na internetu su se pojavile i mnogobrojne parodije na njegovu pjesmu.

Zahvaljujući ovom nevjerovatnom publicitetu, Psy je dobio ugovor sa menadžerskom agencijom Justina Biebera. Psy je gostovao na MTV-u i NBC-u.

Uspjeh ovog pjevača je dočekan sa ponosom u Južnoj Koreji, ali i sa dozom iznenađenja. Industrijski analitičari sada pokušavaju odgonetnuti šta ga je to učinilo planetarno popularnim.

Gangnam, koji se spominje u imenu pjesme, je najbogatiji dio grada Seula. Psy se u spotu ruga životnom stilu stanovnika Gangnama.

"Zbog svog normalnog izgleda Psy se čini svima poznat i blizak. Njegov komični ples i neobičan izbor odjeće čini da on izgleda prijateljski raspoložen. Psy izgleda kao osoba sa kojom bi svako volio da se zabavlja", piše u dnevnom listu Munhwa Ilbo.

"Moj moto je – budi smiješan, ali ne glup. Želim da svi koji vide moj nastup shvate da sam ja uložio puno truda u svoju karijeru i da mi ništa nije palo s neba", kazao je Psy.