Muzika
74

Koncerti Urban&4 u Sarajevu i Mostaru

FENA
Damir Urban (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Urban (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Cinemas Sloga u Sarajevu i OKC Abrašević u Mostaru ugostit će 11. i 12. decembra jednu od najpopularnijih hrvatskih grupa Urban&4 kada će za posjetitelje svirati Marco Bradaschia (bubanj), Luka Toman (gitara), Sandi Bratonja (bas) i Saša Markovski (klavijature) uz vokalnu izvedbu Damira Urbana.

Nakon raspada grupe Laufer, Urban okuplja bend pod imenom 4 koji 1996. godine izdaje solo album "Otrovna kiša", a potom 1998. godine izdaju album "Žena dijete" koji su kritičari ocijenili najboljim albumom u toj godini. Ovaj album uvršten je i među deset najboljih albuma u razdoblju od 1990. do 2000. godine.

Iako su Urban&4 najavljivali album "Merkur" pjesmom "Moja" no album nikada nije objavljen. Spot za pjesmu zabranjen je za emitiranje zbog sadržaja koji prikazuje istospolne ljubavnike i tek su ga rijetki imali priliku vidjeti ga u kasnim večernjim terminima na TV postajama.

Umjesto "Merkura", Urban&4 2004. objavljuju album "Retro" na kojem su, između ostalih, pjesme "Spelujem ti ispriku", "Kornjače", "Mjesta za mene" i "Gledaj i vidi".

Sljedeći album koji su izdali nazvan je "Hello!", a potom je uslijedio live album pod nazivom "No mix! No sex!" te Urban 2011. godine snima i Porinom nagrađen album s violončelistom Stjepanom Hauserom (2Cellos) "Urban&Hauser".

Godine 2012. bend odlazi u izolaciju, na Žumberačku goru, te tamo snima materijal za novi album. U improviziranom studiju snimljene su pjesme koje su uvrštene na zadnje izdanje albuma "Kundera", a 2014. godine bend objavljuje album "Mamut".

Iz Kuće muzike i zabave Panta Rhei, koja je i promotor decembarskih koncerata, najavili su da će 200 prvih ulaznica za oba koncerta biti dostupno za 12 KM, dok će ostale ulaznice koštati 15 KM, no organizatori koncerata upozoravaju da je broj ulaznica ograničen.