U februaru
0

Koncerti Jadranke Stojaković i japanskih muzičarki

FENA
Ambasada Japana u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Japanskom fondacijom, organizuje koncerte Jadranke Stojaković i dvije japanske muzičarke.

Poznata bosanska kantautorica i autorica brojnih pjesama Jadranka Stojaković, koja od 1988. godine uglavnom živi u Japanu, održat će dva koncerta u Bosni i Hercegovini zajedno s japanskim muzičarkama Miwa Inaba i Yoshiko Sakata, koje djeluju kao grupa pod nazivom "Soundscape".

Miwa Inaba svira ikuta-stilizirani koto (japanska harfa), a Yoshiko Sakata je stručnjak za satsuma biwa - lutnju kratkog vrata koja se trza prstima.

Prvi koncert bit će održan u Sarajevu 8. februara u "Domu mladih Skenderija" u 20.30 h. Koncert u Sarajevu je dio programa Festivala "Sarajevska zima 2009." koji je posvećen 25. godišnjici Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, kada je Jadranka Stojaković komponovala i izvela posebnu prigodnu pjesmu za TV program.

Koncert je podržan i od JTI-a (Japan Tobacco International).

Sljedeći koncert bit će održan u Banjoj Luci u Banskom dvoru 11. februara.

Ulaz na koncerte je besplatan.

Na oba koncerta bit će izvedeni neki od starih hitova kao što su "Što te nema" ili "Sve smo mogli mi" kao i novije pjesme komponirane u Japanu, što će predstavljati zanimljivu kombinaciju bosanske i japanske umjetnosti.