Muzika
0

Koncert povodom završetka austrijskog predsjedavanja EU

FENA
Povodom završetka predsjedavanja Republike Austrije Evropskom unijom u prvih šest mjeseci ove godine, sutra će biti održan koncert u sarajevskom Domu armije.

Ovaj događaj je rezultat majstorskog kursa za bh. mlade operske pjevače koje je u proteklom periodu vodila dugogodišnja primadona bečke opere Olivera Miljaković.

Koncert će početi i završiti djelima Mocata, s obzirom na to da je ovo godina ovog velikog austrijskog umjetnika, a na programu su i djela drugih svjetskih kompozitora koja će interpretirati pet mladih operskih pjevača.

Ambasada Republike Austrije u BiH došla je na ideju da povodom završetka njenog predsjedavanja EU organizira kurs za mlade operske pjevače.

Kako je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao austrijski ambasador u BiH Werner Almhofer, to je još jedan doprinos kulturnim događajima grada Sarajeva, ali i evropskom putu BiH.

Premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić čestitao je Austriji na uspješnom predsjedavanju EU, te naveo kako je ovaj koncert jedan u nizu kulturnih događaja u narednih nekoliko mjeseci u glavnom gradu BiH.

Sarajevo će u tom periodu posjetiti veliki svjetski umjetnici, što se uklapa u sliku Sarajeva kao centralnog mjesta kulturnih dešavanja u Evropi, kazao je Zvizdić.

Olivera Miljaković podržala je ideju o radu s mladim operskim pjevačima, ocijenivši kako naša zemlja ima dosta talentiranih pjevača i potencijala u ovoj oblasti.

Sponzor koncerta, koji počinje sutra u 20.00 sati, jeste Raiffeisen banka BiH.