Muzika
0

Koncert Omladinskog simfonijskog orkestra JI Evrope za Dan Evrope

Sarajevo-X
Devetog maja 2005. u zgradi zajedničkih institucija, održaće se svečani koncert Omladinskog simfonijskog orkestra jugoistočne Evrope povodom Dana Evrope.

Koncert je pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske komisije i Nj.E. ambasadora Michaela Humphriesa i predsjedavajućeg Vijeća ministara Adnana Terzića.

Omladinski simfonijski orkestar jugoistočne Evrope je i ove godine dobio povjerenje Delegacije Evropske komisije da organizuje svečani koncert povodom Dana Evrope. Domaćin svečanosti je predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić.

Na programu ovogodišnjeg koncerta mladi simfoničari će izvesti djela: L. van Beethovena F. Mendlsona G. Bizeta W. A. Mozarta

Orkestar sačinjavaju mladi muzičari sa prostora jugoistočne Evrope - iz BiH, Makedonije, SCG i Hrvatske.

Omladinski simfonijski orkestar jugoistočne Evrope je u maju 2004. godine u sarajevskoj Vijećnici nastupao na svečanosti povodom Dana Evrope, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske Komisije u BiH i Nj.E. ambasadora Michaela Humphriesa.

Kamerni orkestar simfoničara jugoistočne Evrope je nedavno gostovao u Crnoj Gori na muzičkom festivalu A Tempo, gdje je u orkestarskoj selekciji nastupao pored Zagrebačke filharmonije, Makedonske filharmonije, Simfonijskog orkestra Radio televizije Tirana, kao i kamernih sastava iz Francuske.

O koncertu za Dan Evrope

Na ovogodišnjem repertoaru premijerno će u BiH biti izvedeno djelo W. A. Mozarta „Muzika za balet i pantomimu“. Na repertoaru će biti i dijelovi iz opere Karmen Svite Georga Bizeta u orkestraciji Ščedrina.

Koncert će u cijelosti prenosti BHT 1.