M.O.P. u Sarajevu
0

VIDEO / Koncert koji piše historiju rap muzike u BIH

Sarajevo-x.com
Američki hip-hop duo M.O.P. nastupiti će u sarajevskom klubu Cinemas (Sloga) 06. marta, u okviru svoje europske turneje.

Osim metropola kao što su Pariz, Rim, London, Madrid, Barcelona i Brisel, hip-hop duo M.O.P. nastup za pamćenje priuštiti će i bosanskohercegovačkoj publici. Po prvi puta, domaća publika imati će priliku da gleda jednu kultnu američku rap grupu, koja je će ih te večeri barem na trenutak "povesti na putovanje" mračnim ulicama New York-a.

Bily Danze i Lil' Fame izbacili su svoj debitantski single "How About Some Hardcore?", koji se pojavio na soundtrack-u za film "House Party 3", 1993. godine. Uspjeh tog single-a u "underground" krugovima, popraćen niskobudžetnim spotom, doveo ih je do prvog studijskog albuma "To the Death", kojeg izbacuju 1994. godine za manju izdavačku kuću po imenu "Select Records".

Godine 1996. grupa objavljuje svoj drugi album "Firing Squad", na kojem bilježi saradnju sa legendarnim DJ Premier-om, a dvije godine kasnije izbacuju "Handle Ur Bizness EP" kao najavu za treći album "First Family 4 Life". Osim velikog uspjeha kojeg im je donio ovaj album, kao i saradnje sa Guru-om iz Gang Starr-a, zanimljivo je naglasiti da je bio jedan od "najukradenijih" albuma iz jednog lanca trgovina sa cd-ovima u New York-u.

Put do zvijezda, momcima se desio 2000. godine, kada su izdali album "Warriorz". Najpoznatije radio stanice u Americi, neprestano su vrtile njihov single "Ante Up", što je album dovelo do 25. mjesta na Billbordovoj listi top 200 albuma. Nakon prvog single-a izbacuju i drugi sa ovog albuma "Cold As Ice", koji im također donosi planetarnu slavu, a i jedan i drugi single ulaze "među 10" na svim eminentnim muzičkim top listama. Ovaj album je bio prekretnica, a grupa je preko noći, postala jedna od najznačajnijih grupa u New Yorku.

Za sarajevski koncert vlada veliko interesovanje, rezervaciju pristižu iz svih dijelova BIH, ali i iz susjednih država (Srbija, Crna Gora) tako da s punim pravom možemo najaviti kako će to biti jedan veliki spektakl, to će biti koncert koji piše historiju rap muzike u BIH.

Karte u pretprodaji po cijeni od 20 KM mogu se kupiti u Sarajevu (Cinemas/Sloga, Skateshop Madness, AG Club i Opera), Tuzli (Skateshop Yard - Tržni centar "Pasaž") i Mostaru (CD Shop "Funky Monkey"- pored Liquida - SPC Rondo).

Svi koji bi htjeli doći, a u njihovim gradovima nema pretprodaje, svoju kartu mogu rezervirati na e-mail: [email protected] te je podignuti na dan koncerta prilikom ulaska u klub. Za rezervaciju je potrebno poslati ime i prezime, broj karata, mjesto i kontakt telefon.