Muzika
0

Koncert grupe "Laibach" 3. februara u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Jedna od najutjecajnijih evropskih grupa današnjice, „Laibach“ nastupit će u subotu, 3. februara u Centru za mlade na Grbavici u Sarajevu.

Koncert koji organiziraju Fondacija „Ask Sarajevo“ i Federalna televizija, a čiji je ekskluzivni sponzor „Heineken“, dio je turneje na kojoj „Laibach“ promovira svoj novi studijski album, koji se krajem prošle godine pojavio pod nazivom „Volk“. Na albumu se nalaze obrade 13 nacionalnih himni, te himna NSK, projekta čiji je „Laibach“ jedan od osnivača.

  • Pop muzika je za ovce, a mi smo vukovi preobučeni u pastire – komentarišu članovi grupe naziv albuma. Naime, „volk“ na njemačkom znači narod, a na slovenačkom – „vuk“.

Podsjećanja radi, grupa je nastala 1. juna 1980. godine u Trbovlju, malom rudarsko-industrijskom gradu, a Laibach je stari njemački naziv za Ljubljanu. U početku su djelovali skupa sa grupama „Irwin“ (slikarstvo) i „Crveni pilot“ (pozorište).

Sa grupom Irwin i pozorištem „Sestre Scipion Našice“ osnovali su neformalnu umjetničku organizaciju "Neue Slowenische Kunst" (Nova slovenačka umjetnost) NSK.

Od svih grupa sa prostora ex. Jugoslavije „Laibach“ je ostvario najozbiljniju karijeru u inostranstvu. Do sada su objavili su šesnaest LP ploča (od kojih su tri duple) i veći broj singlova i kaseta. Njihovi albumi prodati su u više od milion primjeraka.

Koncert koji će se desiti u Centru za mlade na Grbavici snimat će Federalna televizija i to će biti prvi put da je jedna bh. televizija dobila pravo snimanja i emitiranja koncerta ove grupe. FTV je dobila i pravo emitiranja filma „Divided States Of America“, koji je nastao 2004. godine na turneji grupe „Laibach“ po Sjedinjenim Američkim Državama.