Muzika
0

Kompilacija sevdalinki "Bentbaša" uskoro na svjetskom tržištu

FENA
Nakon izdavanja kompilacije sevdalinki "Bentbaša – Bosanska ljubavna pjesma" u novembru ove godine u BiH, inovativni album trebao bi se na proljeće pojaviti širom svijeta.

Suizdavači i producenti kompilacije Goethe institut BiH i Yaman d.o.o. iz Sarajeva prošle su sedmice potpisali ugovor sa izdavačkom i distributerskom kućom "Piranha" iz Berlina, na osnovu kojega je renomirani izdavač licencirao album za svjetsko izdavanje.

Direktor "Piranhe" Christian Borkowsky-Akbar je istaknuo kako je, uzimajući u obzir da ova kuća izda samo tri do četiri albuma svakih pola godine, bilo veoma teško donijeti odluku o izboru albuma "Bentbaša", zbog toga što je riječ o kompilaciji.

"Ipak, album je veoma pozitivno uticao na nas i vjerujemo u njegov potencijal na svjetskom tržištu", kazao je on.

U isto vrijeme, "Piranha" je i organizator sajma internacioanalne muzike Womex u Sevilli na kojem će, kako se očekuje, svoj štand imati i BiH uz sviranje sevdalinke uživo.

"Ponosni smo što je naš CD pronašao veoma jakog partnera na polju distribucije i marketinga. Polako, ali sigurno, ostvarujemo ciljeve postavljanja sevdalinke na svjetsko tržište i donaciju muzičkih instrumenata bh. školama od prihoda prodaje CD-a širom svijeta", kazao je direktor Yaman d.o.o. Tayfun Kesgin.

Također, CD je nedavno u toku programa na bosanskom jeziku predstavila i Berlinska javna radio stanica "Multikulti", koja priprema i specijalnu emisiju o CD-u, saopćeno je iz firme "Yaman" d.o.o.