Muzika
0

Kompilacija sevdalinke putuje svijetom

Sarajevo-x.com
Omot "Sarajevo-Love Songs"
Omot "Sarajevo-Love Songs"
Kompilacija sevdalinke “Bentbaša – Bosanske ljubavne pjesme” izdata u saradnji Goethe Instituta BiH i firme Yaman iz Sarajeva u novembru prošle godine, sada je izdata i u Berlinu u izdavačkoj kući Piranha, a distribuira se širom svijeta.

Na tržištu centralne, istočne i sjeverne Evrope kao i u Japanu i Sjevernoj Americi, u prodaji je 3.000 kopija ovog CD-a. Naziv kompilacije za strano tržište je “Sevdalinka – Sarajevo Love Songs”.

Izdavačka kuća Piranha ovaj CD najavila je riječima: “Sevdalinka koristi svoj glas iskustva da govori današnjim jezikom, a muzičari širom svijeta pridružili su se ovoj konverzaciji.”

Jedna od prvih svjetskih recenzija ove kompilacije, na kojoj su učestvovali muzičari iz cijelog svijeta kao što su Mercan Dede (Turska), Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić, Jadranka Stojaković, Theodosii Spassov (Bugarska), Bodan Arsovski kao i lokalne zvijezde - Emina Zečaj, Avdo Lemeš, Vesna Hadžić, Damir Imamović, Sanin Karić, Omer Pobrić i Zerina Cokoja, objavljena je u britanskim dnevnim novinama “The Daily Telegraph”.

Muzički kritičar Mark Hudson ovaj album ocijenio je kao album u kojem se “osjeća dragocijenost dodira”. On dalje nastavlja: ”Ova šarena kolekcija pokazuje da postoje mnogi moćni glasovi na ovom polju muzike."

Mnoge evropske radiostanice, poput BBC Liverpool Merseyside i Litvanski FIT FM, sviraju kompozicije sa ovog CD-a u svojim muzičkim programima, a CD je također dostupan u internet prodavnicama poput Amazona, HMV i mnogim drugim.

Značajan dio zarade od prodaje ovog CD-a, kako u zemlji tako i u inostransvu, bit će korišten za donacije muzičkih instrumenata osnovnim školama širom BiH.

Prve donacije su planirane u okviru dolazećih Baščaršiskih noći, kada su takođre planirani koncerti sa muzičarima koji su učestvovali na ovom kompilacijskom disku.