Muzika
0

Kompilacija Bentbaša u recenzijskog sekciji “Top of the World” Songlines magazina

Sarajevo-x.com
Nakon što je dobilo svoju prvu kritiku u engleskim dnevnim novinama „Daily Telegraph“, međunarodno izdanje kompilacije sevdalinki „Bentbaša - Bosanska ljubavna pjesma“ nastavlja talasati svijet, poručuju izdavači ove kompilacije.

Kompilacija koju je širom svijeta izdala kompanija Piranha Music iz Berlina 11. maja ove godine, javni emiter Radio HR2 iz Njemačke izabrao je za CD sedmice, za period od 21. do 25. maja. U tom periodu pjesme i priče sa CD-a su prikazivane u jutarnjem programu svaki dan i na web stranici www.hr-online.de.

Ono što ima veći utjecaj i za CD i za sevdalinku je činjenica da je svjetski poznat autoritet za svjetsju i etno muziku, muzički magazin Songlines, odlučio da objavi CD u svojoj „Top of the World“ recenzijskoj sekciji za dolazeće izdanje juli/avgust. U informativnom pismu Piranhi, Jo Frost, pomoćnik urednika magazina navodi: „Zadovoljstvo mi je obavijestiti vas da smo predstavili kompilaciju sevdalinki u sljedećem izdanju Songlines-a i da je izabrana u "Top of the World". To znači da bismo željeli objaviti pjesmu na našem CD-u koji ide kao prilog časopisu.“ Svako izdanje Songlines-a sadrži kompilacijski CD sa najboljom svjetskom muzikom, a u selekciji su izabrani samo oni CD-ovi kojima su objavljene kritike u „Top of the World“ sekciji.

Uredništvo Songlines-a izabralo je novu verziju pjesme „Što te nema“ Jadranke Stojaković, koju je ekskluzivno snimila u Japanu prošle godine za kompilaciju Bentbaša, sa japanskim muzičarima Natusko Kido na gitari i Naoki Kita na violini.

Izvršni producent CD-a Bentbaša, Michael Schroen iz Goethe instituta u Bosni i Hercegovini i Tayfun Kesgin iz Yaman-a Sarajevo stoje na stanovištu da se misija uzdizanja sevdalinke među svjetsku muziku i njeno populariziranje izvan granica BiH ostvaruje sa svakom novom recenzijom i međunarodnom reakcijom. „Želimo još jednom zahvaliti svim koji su učestvovali, muzičarima, producentima, dizajnerima, distributerima, pojedincima i kompanijama koji su ovom kompilacijom pomogli u već davno zasluženom krunisanju sevdalinke na svjetskoj razini“, rekao je Tayfun Kesgin.