Muzika
0

Kolekcionari nude stotine eura za albume omiljenih grupa

Klix.ba
Ploče grupa Spice Girls i Blur postale su vrlo cijenjenje u svijetu kolekcionara, koji nude i stotine eura kako bi nabavili neko do tih starih muzičkih izdanja.

Kako je objavio Record Collector magazin, ploče ove nekada vrlo slavne ženske grupe, ali i Keanea, Blura i grupe ABBA prodaju se po nevjerovatno visokim cijenama.

Entuzijasti su spremni izdvojiti pravo malo bogatstvo kako bi imali rijetke primjerke muzike koju izvode kultni bendovi na vinil kopijama ili kasetama.

Magazin je objavio spisak rijetkih ploča u Velikoj Britaniji koje su u utrci za prodaju. Među njima se nalazi i kompilacija "Now That's What I Call Music", na kojoj se pojavljuju razni pjevači.

Broj 35 u seriji, koji je realiziran 1997. godine, može dostići cijenu do 94 eura, većinom zbog toga što je u to vrijeme mali broj ljudi kupovao vinil primjerke (ploče) i sada su rijetkost.

CD verzija "Now 4" koja je izašla na tržište 1984. godine procjenjuje se na 235 eura, jer je CD tada bio novitet.

Na listi se nalazi i album "Spiceworld" grupe Spice Girls, čije originalne vinil kopije dosežu vrijednost od 35 eura, jer je tada tržište bilo preplavljeno CD-ovima.

Očekuje se da će veću cijenu imati singl benda Coldplay "Don't Panic", koji je distribuiran u malom broju primjeraka.

Ploča grupe ABBA "Angel Eyes" iz 1979. godine koštat će od 470 eura naviše.

Hitovi grupe Duran Duran "Lady Lay", "Ordinary World", "White Lines", mogu dostići cijenu od 180 eura.