Muzika
236

Knez dobio ovacije i prošao dalje, u finalu Eurosonga i Slovenija

Piše: A. Dž.
Litvanija (Foto: EPA)
Poznati su svi finalisti 60. Eurosonga. U dvorani Wiener Stadthalle u Beču večeras je održana druga polufinalna veče, a u veliko finale prošle su Litvanija, Poljska, Slovenija, Švedska, Norveška, Crna Gora, Azerbejdžan, Latvija, Kipar i Izrael.

Ove zemlje su se pridružile Armeniji, Rusiji, Rumuniji, Mađarskoj, Grčkoj, Estoniji, Gruziji i Belgiji, koje su plasman u finale osigurale u utorak.

U finalu ćemo gledati još i domaćina Austriju, zemlje "velike petorke" - Veliku Britaniju, Njemačku, Italiju, Španiju i Francusku, te Australiju kao gosta ovogodišnjeg takmičenja.

Dvorana Wiener Stadthalle i večeras je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Fanovi Eurosonga iz cijelog svijeta došli su podržati učesnike i uveličati jubilarno izdanje takmičenja za najbolju pjesmu Evrope.

Drugo polufinalno veče otvorili su Monika i Vaides iz Litvanije s romantičnom i veselom pjesmom "This time". Nakon njih na scenu je izašla irska predstavnica Molly Sterling i otpjevala jednu laganiju numeru nazvanu "Playing with numbers".

Najmlađi takmičari večeras su bili iz San Marina. Anita i Michele imaju samo 16 godina, a njihova pjesma "Chain of Lights" kombinacija je modernih i klasičnih zvukova.

Knez je na scenu izašao četvrti. Predstavnik Crne Gore izveo je pjesmu "Adio" koju je napisao Željko Joksimović. Iako je Knez pjevao na maternjem jeziku, publika je zaista uživala, što se moglo vidjeti i po ovacijama koje je dobio nakon izvedbe.

Uslijedili su predstavnici Malte, Norveške, Portugala i Češke Republike. Izrael, kojeg predstavlja srednjoškolac Nadav Guedj, nastupio je deveti. Pjesma "Golden Boy" rasplesala je publiku u dvorani Wiener Stadthalle i dobila veliki aplauz.

Zanimljiv nastup imala je Aminata, predstavnica Latvije. Upečatljiv vokal i svjetlosni efekti obilježili su izvođenje pjesme "Love Injected". I predstavnik Azerbejdžana Elnur Huseynov bio je jedan od onih čiji scenski nastup se izdvojio.

Favorit ovogodišnjeg Eurosonga Mans Zelmerlow nastupio je 13. Pjesma "Heroes" i tehnički primamljiv nastup donijeli su Šveđaninu ovacije.

Pretposljednji je nastupio slovenski duo Maraayja koji su pjevali pjesmu "Here For You". Iako jednostavan, njihov nastup je bio upečatljiv.

Večerašnje takmičenje je zaključila predstavnica Poljske Monika Kuszyńska s pjesmom "In the name of Love".

Finale 60. Eurosonga je u subotu, 23. maja.